Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COLUMN: Kunst of kunstje

COLUMN: Kunst of kunstje

05/07/2019 14:00 - PS

Philomena Bijlhout

Philomena Bijlhout  

Het is inderdaad cultuurbarbarisme en kortzichtigheid van bestuurders uit Brokopondo en Paramaribo om het succesvolle kunstproject van de kunstenaar Marcel Pinas zo respectloos te behandelen. Al tien jaar bouwt hij aan een kunstconcept in het oude ziekenhuis van het voormalige bauxietstadje Moengo en nu wil de minister van Onderwijs in hetzelfde gebouw een school onderbrengen. Waar niemand meer oog had voor de vergane glorie en vervallen oude villa’s en gebouwen, keek Pinas met een artistiek oog en gebruikte zijn internationale ervaring en contacten om hier de Tembe Art Studio te ontwikkelen.

Door het succes heeft hij dit achtergestelde gebied, ook als gevolg van de binnenlandse oorlog, weer op de kaart gezet. Stigma's dat het daar onveilig is en de mensen die er wonen niets willen presteren, worden doorbroken. Het getuigt dus van goed fatsoen om eerst met de initiatiefnemer in gesprek te gaan aangezien jaarlijks tienduizend bezoekers afkomen op dit meerdaagse evenement in het gebouw en de buitenruimten. Bekende internationale maar ook lokale kunstenaars leveren hun bijdrage. Pinas is door dit initiatief benoemd tot Young Global Leader door het World Economic Forum in Genève. Kunstenaars uit Amerika, het Caribisch gebied en Nederland participeren in het project dat nog steeds bewijst potentie te hebben en te groeien.

Als de overheid nu eindelijk ook mee wil helpen het gebied verder te ontwikkelen op dezelfde locatie, dan is het vanzelfsprekend om daarover in gesprek te gaan met Pinas. Dan is bestuurlijk leiderschap van deze bestuurders zelf tot kunst verheven en geen kunstje meer, want daar lijkt hun handelen nu wel heel erg op.

Over 'lijken op' gesproken: toevallig zag ik in het verkeer een oude politieauto rijden achter een nieuwe. Het logo op de oude auto's is functioneel door de strakke rechte lijnen en zwart/witte bestickering. De nieuwe auto's daarentegen zijn speels, veelkleurig en verdwijnen door hun overdaad aan kleur in het straatbeeld. Mensen die zwart-witte kleding aan hebben vallen meteen op in het straatbeeld, net als de oude politieauto's. Zonder zwaailichten aan op de openbare weg, vallen de nieuwe auto's minder op en dat is jammer. Want de politie heeft ook een preventieve taak. Burgers passen hun gedrag aan als men ze ziet aankomen.

Overigens, voor degenen die op vakantie naar Nederland gaan en eindelijk een stuk veiliger kunnen fietsen dan in eigen land, het volgende advies. Neem al fietsend de telefoon niet op als u wordt gebeld want het kost u 95 euro als de politie u betrapt. Appen, bellen of gewoon de telefoon vasthouden in je hand terwijl je fietst, is sinds 1 juli verboden. Wat mij betreft mogen ze de maatregel hier overnemen. Met name ook als het om bromfietsers gaat die onder hun helm oordopjes in hebben en naar muziek luisteren. Een tiener verongelukte als gevolg van de oordopjes onder zijn helm. Dan is er zelfs geen Cubaanse arts die nog kan helpen, ook al tonen ze meer begrip voor hun patiënten dan de Surinaamse artsen.

Wel jammer dat Surinaamse artsen profiteurs worden genoemd. En natuurlijk zijn er artsen bij die gaan voor de status, geld, macht en arrogant gedrag. Maar de huisartsen die ik ken, zijn oprecht, betrokken en sociaal voelend en leveren wel een extra inspanning. Met andere woorden: overal zijn er werkpaarden en sierpaarden. Ook in De Nationale Assemblee. Er zijn ook zat buitenlandse specialisten die hier regelmatig komen werken.

Het welles-nietesgedoe over verschillen in de patiëntenbenadering tussen de Cubanen en de Surinamers leidt nodeloos tot spanningen. Prima toch als de Cubanen naar het diepe binnenland willen en onze taal en cultuur willen leren. De kunst is om als Marcel Pinas een langetermijnvisie te ontwikkelen die leidt naar groei en succes en het kunstje te herhalen om in de regio weer de beste te zijn met onze gezondheidszorg.

bijlhoutdwt@hotmail.com

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina