Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Advocaten willen verplichte procesvertegenwoordiging

Orde van Advocaten wil verplichte procesvertegenwoordiging tegen beunhazen

04/07/2019 17:51 - Merredith Bruce

Samantha Gadjradj, deken van de orde van Advocaten.

Samantha Gadjradj, deken van de orde van Advocaten. Foto: Google Images  

PARAMARIBO - De Surinaamse Orde van Advocaten trekt ten strijde tegen personen die zich als ‘advocaat’ voordoen en daarmee burgers in de maling nemen. Een fenomeen dat volgens Samantha Gadjradj, deken van de orde, “veel gebeurt”. Bij civiele zaken zijn burgers niet verplicht een advocaat in de arm te nemen. Het is toegestaan dat iemand zijn eigen proces voert of zich juridisch laat bijstaan door een persoon die geen advocaat hoeft te zijn.

Gadjradj legt uit dat het in het laatste geval de spuigaten uitloopt. "We horen klachten van personen die zeggen dat ze alsmaar moeten betalen en de zaak komt maar niet ten einde. Allerlei vrolijke fransjes. Je hoort de raarste verhalen", stelt de deken. Ze verwijst naar artikel 12 van de Grondwet waarin staat dat een ieder zich in rechte kan doen bijstaan. "Wij willen dat artikel 754 van de Burgerlijke Rechtsvordering wordt nageleefd, uitsluitend van het praktiseren van deze vorm van vertegenwoordiging."

Om dit fenomeen tegen te gaan, wil de Orde de verplichte procesvertegenwoordiging invoeren bij civiele zaken. Dit houdt in dat een burger alleen een proces mag voeren, als hij door een advocaat of procureur (vertegenwoordiger advocaat) wordt vertegenwoordigd. Dit is gangbaar in landen als Nederland.

Het is volgens Gadjradj moeilijk voor cliënten om zich hierover te beklagen bij het Advocaten Tuchtcollege, simpelweg omdat de persoon in kwestie niet is ingeschreven als advocaat. "De stukken die je onder ogen krijgt zijn vreselijk. Ze doen maar wat. Wij moeten de burgers beschermen." De deken stelt dat dit gerust onder de noemer oplichting geplaatst kan worden. Ze wijst erop dat personen altijd een beroep kunnen doen op de kosteloze rechtsbijstand.

Advocaat Oscar Koulen erkent dat mensen bij civiele zaken, in tegenstelling tot strafzaken, gemakkelijk te maken kunnen krijgen met iemand die pretendeert juridische kennis te hebben. "Daar kan een ieder procederen dus het is logischer dat het daar voorkomt. Bij strafzaken val je al gauw door de mand." Invoering van verplichte procesvertegenwoordiging is volgens hem de garantie dat de degene die de cliënt juridisch bijstaat, inderdaad de kennis daartoe bezit waardoor misleiding voorkomen kan worden.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina