Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Numerus fixus weer op zestig

Numerus fixus weer op zestig

03/07/2019 13:31 - Ivan Cairo

President Desi Bouterse maakt op een persconferentie bekend dat de numerus fixus om studenten toe te laten tot de Medische Faculteit op zestig blijft.

President Desi Bouterse maakt op een persconferentie bekend dat de numerus fixus om studenten toe te laten tot de Medische Faculteit op zestig blijft. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - De numerus fixus om studenten toe te laten tot de Medische Faculteit is weer gebracht naar zestig. Hoewel de faciliteiten van het Medisch Wetenschappelijk Instituut (MWI), waar de colleges worden verzorgd, er technisch nog niet aan voldoen om zo een grote groep studenten adequaat te accommoderen, zal dit aantal voor het komend collegejaar toch toegelaten worden.

Dat kwam dinsdag in het perscentrum naar voren tijdens een persconferentie van de regering. Om een aanvang te maken met verbetering van de omstandigheden maakt de overheid 380.000 US dollar vrij. President Desi Bouterse erkent dat de regering schromelijk in gebreke is gebleven door niet direct te werken aan verbetering van de faciliteiten van het MWI, toen de numerus fixus in 2014 naar zestig werd gebracht.

De kosten waren toen begroot op ruim SRD 5 miljoen, aldus het staatshoofd. Wat de kosten nu zijn is niet duidelijk. De financiële problemen in die periode hebben gemaakt dat deze kwestie op de lange baan werd geschoven door de regering. Het plan voor uitbreiding van het MWI is sinds 2015 gereed, zegt onderwijsminister Lilian Ferrier.

Zij legde uit waarom ze had besloten het aantal toelatingen voor het komend collegejaar omlaag te brengen. Er is sprake van technisch inadequate faciliteiten en er is een tekort aan specialisten om medische studenten die al bezig zijn in de klinische fase en uit het buitenland teruggekeerde beursalen te begeleiden. Dit had een verstopt leertraject als gevolg, omdat de studie in plaats van zeven nu negen en tien jaar duurde.

Daarom was, mede op advies van de besturen van het MWI en de universiteit, besloten om de toestroom van nieuwe studenten te beperken. Bij wet is bepaald dat de numerus fixus vóór 1 juli moet worden bekendgemaakt. Was dat niet gebeurd, zei Ferrier, dan zouden alle ruim tweehonderd aanmeldingen toegelaten moeten worden.

De bewindsvrouw voerde aan dat niet iedereen die als leerling met een S-pakket hoge cijfers behaalt, geknipt is om arts te worden. Als docent destijds op de Medische Faculteit heeft ze geconstateerd dat de humaniteit en het inlevingsvermogen bij veel studenten niet goed is ontwikkeld. Sommige artsen zijn daardoor verworden tot "receptenrobots".

Om het probleem in de klinische fase te helpen oplossen zal nu met andere ziekenhuizen de mogelijkheden worden onderzocht om ook daar studenten die moeten afronden te accommoderen. Momenteel gebeurt dat alleen in het Academisch Ziekenhuis.

Tevens wordt bekeken om ook medische specialisten, die geen colleges aan het MWI, verzorgen in te zetten voor het begeleiden van studenten. De gesprekken met de desbetreffende groepen moeten nog gevoerd worden.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina