Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COLUMN: The Fixer

COLUMN: The Fixer

03/07/2019 14:00 - Serieus!?

COLUMN: The Fixer

Ivan Cairo  

Dat was me een gedoe de afgelopen dagen met die numerus fixus of hoe dat ding ook heet. De media stonden er bol van. Op Facebook ging men ermee aan de haal. Iedereen in rep en roer. Er werden allerlei onzinnige en ongefundeerde etnische conspiratietheorieën op losgelaten, dat over een paar jaar alle artsen in Suriname uit slechts twee bevolkingsgroepen zouden komen.

De kritiek op de regering over het onverwachte besluit was niet mals. Hoe haalde Iron Lady het in haar hoofd de tientallen VWO-leerlingen die gezwoegd hebben om alle wis-, schei- en natuurkundeformules uit het hoofd te leren, om een nummer gefixt te krijgen, zo teleur te stellen? Ruim tweehonderd jonge Surinamers die vanaf hun kinderjaren dromen om ooit, gestoken in een witte doktersjas met de neus omhoog door de galerijen van AZ, Diako of RKZ te wandelen alsof ze God op aarde zijn, zagen hun droom vorige week uiteenspatten.

Ik lag thuis lekker languit op de bank te genieten van Women's World Cup, Gold Cup, Copa America en de African Nations Cup en keek met groot leedvermaak toe, hoe mensen zichzelf en soms anderen op stang joegen. Een heleboel heisa om niets, dacht ik bij mezelf. Nog voordat de inkt op de inmiddels berucht geworden beschikking van Iron Lady droog was, wist ik dat dat een dode letter was.

Materiaal voor de prullenbak. A waste of time and energy van haar kant. Ik zag het beproefde scenario al langskomen. 'De president zou zich met zijn adviseurs diepgaand beraden over het vraagstuk en besluiten: numerus fixus wordt hersteld'. Precies zo is het ook gegaan. Vier vergaderingen met deskundigen en adviseurs en The Fixer had de zaak gefixt. Alleen, ik had niet verwacht dat het resultaat tijdens een heuse persconferentie zou worden bekendgemaakt. Ik dacht eerder aan een persberichtje van twee regels via NII of Iron Lady op schoot bij Limbo.

Toegegeven. Iron Lady heeft op zakelijke wijze uitgelegd voor welk dilemma zij zat, en ingefluisterd door de top van AdeK en het MWI, heeft ze de knoop doorgehakt en een besluit genomen. Lekker ingedekt. Dat besluit is intussen teruggedraaid door de Pres, The Fixer of All. Maar goed, het is gegaan zoals het is gegaan en iedereen is weer blij.

Cassie is blij, Chan is blij, Amzad is blij, want de Pres heeft naar ze geluisterd. Intussen moet het MWI met alvast 380.000 Donalds zich een weg zien te slaan door het labyrinth van technische obstakels om straks zestig kakelverse medische studenten te accommoderen en hopen dat ze over zeven jaar kunnen worden afgeleverd.

Hopelijk volgt de rest van de benodigde middelen snel, waardoor we over een jaar niet opnieuw met ditzelfde gehannes geconfronteerd hoeven te worden. Intussen is het wachten op de eerstvolgende minister die een 'draaiterugbesluit' zal nemen. Bet your life, er komen er nog meer.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina