Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Meer verzet tegen verlaging numerus fixus

Meer verzet tegen verlaging numerus fixus

02/07/2019 10:04 - Van onze redactie

Meer verzet tegen verlaging numerus fixus

 

PARAMARIBO - Na SPA-voorzitter Guno Castelen en NDP-fractieleider Amzad Abdoel uit ook de VHP kritiek op het besluit van onderwijsminister Lilian Ferrier om de numerus fixus voor toelating tot de geneeskundige studie aan Medische Faculteit te verlagen. Op sociale media is ook verontwaardigd gereageerd op het besluit.

De opschudding die dit besluit heeft veroorzaakt is volgens de VHP het zoveelste symptoom van "de crisis in de gezondheidszorg". Er is geen samenhangend beleid, de president is de regie kwijt, de NDP-ministers blussen links en rechts brandjes, men doet maar wat', zegt de VHP.

Volgens haar is gezondheidszorg toe aan een fundamentele verandering. Het beleid dat moet komen vereist betrokkenheid van alle lagen in de gezondheidszorg om, aldus de politieke partij, weer betaalbare zorg te leveren tegen de beste kwaliteit.

Zo een aanpak kan volgens haar alleen door een regering die weer overleg zoekt met alle relevante spelers in de sector. Doorgaan op de huidige weg, waarbij wat moet gebeuren van bovenaf wordt gedicteerd is "heilloos", vindt de partij "Links en rechts ziekenhuizen bouwen als showproject en die vervolgens moeten invullen met buitenlandse krachten is geen beleid met visie. Dat is tegen beter weten in, verkiezingscampagne voeren over de ruggen van onze patiënten", luidt de kritiek van de VHP.

Het beleid dat nu wordt gevoerd, drijft de gezondheidszorg verder in de afgrond. Het huidige beleid ontneemt kansen aan lokale artsen, leidt tot ad-hocwerving van buitenlandse krachten en het lukraak neerzetten van ziekenhuizen en poliklinieken. Onbekend is of deze ziekenhuizen ooit kostendekkend kunnen opereren en wat de impact zal zijn op bestaande ziekenhuizen, schrijft de partij.

Er zou geen geloofwaardige onderbouwing zijn gegeven over de verlaging van de numerus fixus van zestig naar twintig toelatingen. Met dit besluit worden jonge Surinamers die hun krachten aan het land willen geven, gedwongen hun heil in het buitenland te zoeken, met de kans dat ze niet terugkeren.

Wat nu gebeurt, ervaart de VHP als een vorm van vernietiging van menselijk kapitaal. Aan dit wanbeleid kan volgens haar een einde worden gebracht door een nieuwe regering die wel visie heeft over de gezondheidszorg. Voor nu wordt de regering opgeroepen het besluit om de numerus fixus te verlagen, terug te draaien.

Zondag merkte NDP-fractieleider Abdoel op dat na heftige discussies in het parlement, in 2014 de numerus fixus werd verhoogd. Volgens de fractieleider zal minister Ferrier moeten uitleggen waarom ze heeft besloten de numerus fixus te verlagen.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina