Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • OAS: 'Meer dan 8 miljoen Venezolanen gevlucht''

'Meer dan 8 miljoen Venezolanen zullen eind 2020 gevlucht zijn'

30/06/2019 05:28

Venezolanen die de crisis in hun land zijn ontvlucht bivakkeren aan de Chacalluta-grens.

Venezolanen die de crisis in hun land zijn ontvlucht bivakkeren aan de Chacalluta-grens. Foto: Reuters  

CARACAS - Meer dan acht miljoen Venezolanen zullen als de crisis aanhoudt eind 2020 buiten hun vaderland wonen. De Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) schatte tijdens haar congres in de Colombiaanse stad Medellin het totaal aantal vluchtelingen uit Venezuela bij ongewijzigd beleid op 8,2 miljoen mensen. Dat zou “een van de grootste emigratiegolven in de moderne geschiedenis van Latijns-Amerika” betekenen.

De OAS riep in een resolutie landen, internationale instellingen en non-gouvernementele organisaties op "technische en financiële middelen beschikbaar te stellen om ontheemde Venezolanen te ondersteunen". De regio heeft die hulp hard nodig om de problemen aan te kunnen. Volgens de VN hebben ongeveer 4 miljoen van de 31 miljoen Venezolanen het land verlaten. De OAS zei dat er elke dag 5.000 bijkomen. In buurland Colombia verblijven er momenteel 1,3 miljoen.

Buitenlandminister Carlos Holmes Trujillo vertelde dat de vraag naar onder meer gezondheidszorg en onderwijs de capaciteit van de lokale autoriteiten ver overschrijdt. Het olierijke Venezuela verkeert al geruime tijd in een diepe economische en politieke crisis. Parlementsvoorzitter en oppositieleider Juan Guaidó riep zich in januari uit tot interim-president.  Guaidó was met een delegatie aanwezig Medellin. Een aantal OAS-leden, waaronder Bolivia, Nicaragua en Mexico, maakten daartegen bezwaar. Uruguay liet uit protest een deel van het congres aan zich voorbijgaan. HLN.be

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina