Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COLUMN: Commewijne

COLUMN: Commewijne

28/06/2019 14:00 - PS

Philomena Bijlhout

Philomena Bijlhout  

"Sinds afgelopen maandag hoorde ik vrouwen in de pendelbus vertellen dat de boothouders woensdag zouden staken", vertrouwt een vriendin mij toe die al twintig jaar met het gezin in Commewijne woont. En daarom heeft zij de volgende dag alle noodzakelijke zaken in Paramaribo afgehandeld. Sital, woordvoerder van de Belangenorganisatie Veerboten Commewijne (BOVC) had op diezelfde dinsdag een gesprek met minister Chotkan van Openbare Werken, Transport en Communicatie over de brandstofcompensatie voor de boothouders die de vaarroutes op de Suriname- en Commewijnerivier onderhouden. De minister heeft erop gewezen dat er een intentieverklaring is getekend met de vorige voorzitter van BOVC om de subsidie voor brandstof af te bouwen. En daar willen de bootsmannen op terugkomen.

Bewust wordt de bootverbinding ontregeld om de overheid te dwingen tot pamperbeleid. De vereniging wist wat het resultaat zou zijn van het gesprek omdat er een getekende afspraak ligt. Anders bedenk je niet al in het weekend of op maandag dat de dag na het overleg zal worden gestaakt. En waarom moet de overheid deze zelfstandige ondernemers blijven faciliteren? Als startende ondernemer kan ik mij voorstellen dat je voor een bepaalde periode wordt gesubsidieerd. Maar wie wil ondernemen, streeft naar zelfstandigheid, onafhankelijkheid. Niet naar een veredelde vorm van winti wai lanti pai. Terwijl het ook anders kan.

Er is een familiebedrijf dat al lang tours verzorgt naar de verschillende locaties aan de Suriname- en Commewijnerivier. Van mij krijgen ze een tien met griffel. De eerste keer dat ik meeging op de schildpaddentour viel de gedrevenheid van de jonge bootsmannen uit dit gezin mij al op. Leveren waar de klant om vraagt. Het zijn werkelijk jagers met liefde voor hun werk. Je betaalt om de dolfijnen te zien en ze zoeken tot ze die vinden. Hetzelfde geldt voor de reuzenschildpadden. Wanneer in de nacht het tijdstip voorbij is dat deze imposante prachtige dieren aan land moeten komen maar niet verschijnen, motiveren ze je zodanig dat je het okay vindt om op het strand te blijven tot de volgende wisseling van het getij, diep in de nacht.

Hun service aan de klant is uitgebreid met wifi aan boord. En als je wordt opgehaald, is hun entree alsof het mooiste luxe jacht komt aanvaren. De laatste hit uit de top-100 schalt uit een box en dezelfde installatie wordt gebruikt om speciale muziek voor de dolfijnen af te draaien zodat ze erop afkomen. Dat is innovatief, betrokken, met hart en ziel ondernemen. Niet door je hand op te houden. Wat de bootsmannen absoluut wel kunnen eisen van de overheid is veilige en deugdelijke steigers of aanmeerplekken.

Overigens, de bewoners van Commewijne, worden financieel minstens zo hard gedupeerd als de bootsmannen die brandstofcompensatie eisen. Veel mensen werken in Paramaribo. Zoals mijn vrienden en de monteur waar ik kom. De laatste is dus ook zelfstandig ondernemer. Als hij, net als de meeste mensen uit dat gebied, niet om half zes uit Commewijne vertrekt, loopt hij klanten mis die zich voor half tien aanmelden. Een van mijn vrienden moet om acht uur beginnen en staat al om zeven uur op de stoep van haar werkplek. Onbetaald. Wie compenseert hen? Niemand toch. De slechte verbinding heeft sociaal- en emotioneel consequenties voor veel gezinnen, gezien het verschil in woon- en werksituatie.

Met Phagwa en Ied-ul-Fitr rijden er geen bussen van en naar Commewijne. De zondag is altijd een probleem want ook bushouders hebben recht op een vrije dag. Daar zou de overheid nu eens eindelijk tijd, geld en materieel in moeten investeren zodat er goed openbaar bus- en bootvervoer wordt gerealiseerd. Met een veerdienst die de rivier sneller oversteekt dan de file zich oplost op de Bosjebrug en in de Van 't Hogerhuysstraat. Dan worden de bootsmannen vanzelf wel creatief hoe zelf meer geld te verdienen.

bijlhoutdwt@hotmail.com

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina