Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Milton Kam debuteert met fotoboek

Milton Kam debuteert met fotoboek over inheemsen

26/06/2019 20:27 - Audry Wajwakana

Trots toont cinematograaf Milton Kam zijn eerste fotoboek over de Surinaamse Inheemsen.

Trots toont cinematograaf Milton Kam zijn eerste fotoboek over de Surinaamse Inheemsen.  

PARAMARIBO - De cinematograaf Milton Kam heeft het hedendaagse leven van Surinaamse inheemsen in het fotoboek 'Points of Recognition' vastgelegd. Met het boek opent Kam een deur naar een wereld, die tot nu toe slechts zeer weinig aandacht heeft gekregen. De fotograaf presenteert zijn jongste werk vrijdag in Theater Unique.

In 'Points of Recognition' worden de vraagstukken niet geanalyseerd noch wordt er een mening gegeven, maar laat hij met zijn foto's zien hoe kwesties als grondenrechten en het milieu het dagelijks leven van de inheemsen beïnvloeden. "Met dit boek heb ik het hedendaagse leven van Surinaamse inheemsen op een waardige en respectvolle manier in beeld gebracht. Hun leefwereld heeft veel punten van herkenning met dat van ons." Die herkenning ziet de lezer gelijk bij de coverfoto. Twee getatoeëerde mannen die in de spiegel kijken en hun haar laten knippen door twee andere mannen.

Kam vertrok in 1987 naar de Verenigde Staten (VS) waar hij aan de City College of New York de studie Fine Arts en Film Studies deed. Na ruim twintig jaar bezocht hij in 2007 zijn geboorteland. Eerder in dat jaar filmde hij voor een kinderprogramma in de VS een Pow-Wow bijeenkomst in New Mexico. "Daar realiseerde ik me dat ik nog nooit een ceremonie van inheemsen in mijn eigen geboorteland had meegemaakt. Het enige wat ik wist, is wat ik op school had geleerd over de vijf stammen", vertelt Kam.

Tijdens zijn bezoek in 2007 aan Suriname bezocht hij ook het binnenland waar hij zich één voelde met de natuur en de mensen. "Ik besefte toen weer hoe uniek de multiculturele samenleving van mijn geboorteland is. Mensen met diverse culturele en religieuze achtergronden die hier vreedzaam met elkaar leven in tegenstelling tot andere landen", zegt Kam. Het emotionele welkom en zijn fascinatie voor het binnenland besloot hij om te zetten in een project, een fotoboek waar het leven van Surinaamse inheemsen in de 21ste eeuw wordt getoond.

Kam: "Ik wilde middels de foto's de mensen hun leefwereld op een waardige manier tonen." Voor het project heeft hij eerst contact gemaakt met de Vereniging Inheemse Dorpshoofden in Suriname (Vids). De fotograaf heeft ruim zestien inheemse plaatsen/dorpen en Paramaribo bezocht. Over het project heeft hij zes jaar gedaan. "Er is maar één foto die niet in Suriname is gemaakt, maar in New York City. Daar heb ik een VN-conferentie voor inheemsen bijgewoond, waar Louis Biswane namens de Vids en Klim Suriname vertegenwoordigde", vertelt Kam.

Om het boek te laten drukken zocht hij hulp en begon een crowdfundingcampagne op de website Kickstarter. Binnen vier weken had hij het beoogde bedrag, vijftienduizend euro, binnen. Het geld is niet alleen bestemd voor de drukkosten van het boek, maar ook voor de distributiekosten. Kam vindt het belangrijk dat de mensen die in het boek voorkomen en de donoren die het project hebben ondersteund een exemplaar krijgen. Vanaf zijn aankomst in Suriname is hij daarmee bezig.

In het weekend reisde hij af naar het Wayanadorp Apetina waar hij enkele exemplaren persoonlijk overhandigde. "De mensen zijn over het algemeen erg verlegen om zich emotioneel te tonen en dat ben ik een beetje gewend. Hun blijde reactie merkte ik in hun houding. Een glimlach en het bladeren in het boek. Als ik even wegga en na een half uur terugkom dan zie ik hele families om het boek heen en meekijken", vertelt Kam. 

Het boek telt 144 pagina's met 125 foto's met bijbehorende teksten in het Engels. De fotograaf zegt bewust voor deze taal te hebben gekozen om hiermee een internationaal publiek te bereiken. Ook is het boek in twee versies uitgebracht: één met een harde kaft (een duurdere) versie en één met een soft cover. De boekpresentatie wordt een feestelijke bijeenkomst met culturele zang- en dansoptredens van de inheemse groep Wayono uit Bernharddorp vóór en na de presentatie van Kam. Hij zal verkochte boeken signeren.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina