Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Gerommel met medicijnen

COMMENTAAR: Gerommel met medicijnen

26/06/2019 12:00

COMMENTAAR: Gerommel met medicijnen

 

ER BESTAAT ONDUIDELIJKHEID over de reden waarom bepaalde medicijnen niet beschikbaar zijn. Want dat de consument/patiënt geconfronteerd wordt met tekorten, staat vast. Dat hebben het ministerie van Volksgezondheid, Ryan de Gama (directeur van het Bedrijf Geneesmiddelenvoorziening Suriname (BGVS)) en de apothekers inmiddels bevestigd. Maar, zo zeggen ze in koor, de situatie is niet zo ernstig als in de media wordt beweerd. Maar is dat zo? In de huidige situatie heeft het er veel wel van dat er veel wordt gerommeld, vooral met verklaringen.

Als zo vaak is het probleem dat niemand schijnt te durven of te willen zeggen wat het echte probleem is. Met als gevolg dat de meest wilde of meer plausibele verhalen de ronde doen. De meest logische uitleg onder deze regering is dat geldgebrek een rol speelt, maar dat wordt door De Gama stellig ontkend.

Wat inmiddels duidelijk is geworden, is dat de nog niet zo lang geleden aangetreden leiding van BGVS bij de overname tot de conclusie kwam dat van een aanzienlijk deel van de beschikbare medicijnen die nu schaars zijn, de vervaldatum overschreden is. Dat roept uiteraard de vraag op hoe dat in godsnaam mogelijk is. En of de vorige leiding het niet zo nauw nam met de regels en er geen moeite mee had om de volksgezondheid in de waagschaal te zetten door ons op te schepen met oude medicijnen. Blijft dit ongestraft?

Toegegeven, het BGVS is dinsdag aan het eind van de dag met een verklaring gekomen in een poging de bestaande onrust een beetje de kop in te drukken. Alleen was de inhoud van dat persbericht vooral nietszeggend. Dat de medicijnvoorziening wordt ervaren als een "dynamisch proces" en dat er soms geen medicijnen voorradig zijn omdat het kan zijn dat BGVS "al voldoende heeft geleverd aan de apotheken". "Natuurlijk kan het weleens voorkomen dat het BGVS en de apotheken op hetzelfde moment door hun voorraad heen zijn. In beide voornoemde gevallen draagt het BGVS zorg voor een adequate oplossing", aldus het persbericht van het bedrijf.

Klinkt natuurlijk plausibel en aardig, maar er wordt geen enkele verklaring gegeven waarom er momenteel zoveel medicijnen niet verkrijgbaar zijn. Laat het verantwoordelijke ministerie nu eindelijk eens openheid van zaken geven en vertellen wat er echt aan de hand is. Zodat mensen die dringend behoefte hebben aan medicijnen, weten waar ze echt aan toe zijn en eventueel naar alternatieven kunnen zoeken.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina