Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • RGD-artsen om de tafel met minister Elias

RGD-artsen om de tafel met minister Elias

25/06/2019 14:53 - Naomi Hoever

Minister Antoine Elias van Volksgezondheid gaat in gesprek met de Vereniging van RGD-artsen over de Cubaanse artsen die zijn binnengehaald.

Minister Antoine Elias van Volksgezondheid gaat in gesprek met de Vereniging van RGD-artsen over de Cubaanse artsen die zijn binnengehaald. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - De Vereniging van RGD-artsen (VRA) wordt woensdag ontvangen door minister Antoine Elias van Volksgezondheid om te praten over de vijftig Cubaanse artsen die zijn binnengehaald. Dit verneemt de krant uit bronnen binnen de medische sector. De VRA blijkt niet gelukkig te zijn met de aanvulling uit Cuba.

Het antwoord van Elias in de media op de brief van de VRA hierover wordt opgevat als een mening van de bewindsman, omdat het nog niet officieel aan de artsen is meegedeeld. Eerder zei Elias tegen Starnieuws dat als de VRA van oordeel is dat er geen tekort aan artsen is, dat de arbeidsovereenkomst tussen de medici en de Regionale Gezondheidsdienst (RGD) nageleefd moet worden. Hierin staat dat de artsen om de drie jaar van post moeten wisselen. Echter, de RGD heeft geen poliklinieken in het achterland.

RGD-artsen vallen onder meer over de afstemming die er niet is geweest ten aanzien van het binnenhalen van Cubanen. In de brief aan de minister noemt de VRA het binnenhalen van nog eens vijftig artsen uit Cuba "ondoordacht en ongefundeerd". Verder stelt de vereniging dat uit de dagelijkse praktijk "geen tekort op dergelijke schaal" is geconstateerd. "Tewerkstelling van buitenlandse collega's op onze locaties brengt taakverzwaring met zich mee, omdat cliënten kort na bezoek aan de buitenlandse collega's door de taalbarrière toch de Surinamer consulteert."

Bij het voorschrijven van medicatie worden volgens de VRA herhaaldelijk fouten gemaakt door de buitenlandse artsen. Verder zou sprake zijn van een "laag werktempo" bij de buitenlanders. Al deze waarnemingen bemoeilijken een goede samenwerking met hen. Afsluitend vraagt de VRA om de tewerkstelling van deze groep Cubanen in heroverweging te nemen. De RGD-artsen hebben hun werkgebied in de kustvlakte, terwijl de Medische Zending het binnenland voor haar rekening heeft.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina