Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Discussie over ondernemen en kolonialisme

Discussiëren over ondernemen en koloniale gedragspatronen

25/06/2019 13:31 - Aidy Pinas-Agodeba

Steven Coutinho.

Steven Coutinho. Foto: TEDx Curaçao  

PARAMARIBO - Leiderschapsontwikkeling is de basis voor een succesvol, gemotiveerd bedrijf en betrokken personeel. Maar hoe ontwikkel je een succesvol bedrijf in een land waar koloniale gedragspatronen en denkwijzen centraal staan in de maatschappij?

Om dieper op dit onderwerp in te gaan, organiseert B-More Consultancy International dinsdag in het auditorium van IGSR een lezing en discussieavond. Het thema is 'Leadership, Business & Change'. De keynote speaker is Steven Coutinho, schrijver van het boek 'Breaking Rank How to Lead Change When Yesterday's Stories Limit Todays Choices'.

Coutinho is naast auteur public speaker en docent. Zijn specialisatie is inzicht verschaffen in hoe zelfimago wordt geprogrammeerd door de samenleving en hoe die de keuzes beïnvloedt. Zelf heeft hij het gedragscoachingsbedrijf Xpand, dat in de regio en in Europa actief is. "Ik ben niet wat ik doe noch wat ik heb 'geleerd'."

Het doel van zijn boek is inwoners van de regio duidelijk maken dat de verhalen over hen uit het koloniale verleden, niet waar zijn. "Helaas hebben we ze wel geïnternaliseerd. Er is geen ras, geen creool, blanke enzovoort. Dat bestaat biologisch gewoon weg niet." Zo haalt hij nog enkele voorbeelden aan waarachter hij vraagtekens plaatst.

Zijn experimenteel onderzoek in de neurowetenschappen en gedragseconomie toont aan dat het negatief zelfbeeld van Caribische mensen nog steeds hun economische keuzes negatief beïnvloedt, wat samenwerking in de weg staat. "Het is niet 'wij' die het probleem zijn. Het zijn de verhalen waarmee wij naar onszelf kijken."

Coutinho is opgegroeid in Suriname. "Elke dag weer vroeg ik mij af: 'Waarom kiezen we niet anders? Waarom vechten we met elkaar? Waarom zoveel roddel, represaille, aanval en verdediging? Zijn we echt zo 'incapabel' zoals de verhalen zeggen?'" Met onder meer deze vragen als aanleiding en andere negatieve verhalen die hij in de regio hoorde, dook hij uiteindelijk in de sociale psychologie, evolutie en neurologie.

Uiteindelijk kwam Coutinho met een theorie waarmee hij aangenomen werd als PhD-kandidaat in Tilburg om dit alles verder te onderzoeken. Zijn boek is de uitkomst. Hij verwacht met zijn presentatie een mindshift teweeg te brengen, waarbij mensen op een andere manier naar zichzelf gaan kijken en naar de wereld om zich heen. "Dat we stoppen met vechten met elkaar en beginnen door te hebben dat onze reacties op elkaar niets anders zijn dan reacties op verhalen die diep in ons onderbewustzijn zitten en ons automatisch drijven."

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina