Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Fu soso?

COMMENTAAR: Fu soso?

25/06/2019 12:00

COMMENTAAR: Fu soso?

 

DE BINNENSTAD VAN Suriname staat al enige tijd op de Werelderfgoedlijst van de Unesco. Dat is werkelijk een hele eer voor het land. Toch is niet iedereen daarvan doordrongen. We hebben in de afgelopen jaren dan ook vaker gezien dat gebouwen die binnen de stad vallen verpauperen of gewoon worden afgebroken.

Om dit probleem een halt toe te roepen heeft Suriname een project ingediend bij de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB) om de stad, die ook bedreigd wordt door het parkeergedrag van Surinamers, de toegenomen bebouwing en het verval van belangrijke gebouwen, op te vijzelen en toeristvriendelijker te maken. Ook de woonfunctie moet terugkomen zodat het geen spookstad is na een bepaald tijdstip.

Toch zou het handig zijn na te gaan wat de oorzaak ervan is dat Surinamers en zeker ondernemers het belang niet of niet voldoende inzien van het behoud van deze oude gebouwen. Is daar een principieel bezwaar tegen omdat dat een overblijfsel is van de slavernij? Of ligt het eraan dat de Monumentenwet onvoldoende wordt nageleefd.

De wet verplicht het instellen van een fonds om eigenaren van deze gebouwen tegemoet te komen indien ze de woning in de originele staat behouden. Een ander addertje in het gras is dat veel van deze gebouwen boedel zijn en een reeks eigenaren moet beslissen over het wel en wee. En terwijl er een kleine verlichting is wat het boedelprobleem betreft met aangepaste wetgeving, blijft verkoop een lange en dure weg.

Het Paramaribo Urban Rehabilitation Program is al sinds 2017 geïnitieerd en het managementplan voor de stad is nu geüpdatet en binnen afzienbare tijd af. Belangrijk bij dit nieuwe plan is dat Stichting Gebouwd Erfgoed Suriname (SGES) een autoriteit wordt, die beter kan inspelen op de bedreigingen waarmee de stad te maken heeft en die moet vallen onder de president.

Maar een belangrijke aanbeveling is ook dat er bewustwording gekweekt wordt met cultuureducatie. SGES kan onder de president vallen en uitgroeien tot een autoriteit, maar het allerbelangrijkste is de normale burger bijbrengen hoe belangrijk cultureel erfgoed is en wat de voordelen zijn van een mooie authentieke binnenstad.

We zijn in Suriname opgegroeid met sectoren zoals mijnbouw en bosbouw. Elk kind leert hoe belangrijk bauxiet is geweest voor Suriname en ervaart door de eigen sieraden hoe mooi de goudindustrie kan zijn. Maar zelden wordt het belang van het behoud van de binnenstad benadrukt en wat de verdiencapaciteit door toerisme kan zijn. Anders denken wij allemaal: wan owru udu oso, yu de lapu hem fu soso.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina