Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Suriname hoger in Amerikaans rapport

Suriname iets hoger in Amerikaans rapport mensenhandel

24/06/2019 17:12 - Ivan Cairo

Suriname iets hoger in Amerikaans rapport mensenhandel

Foto: abnamro.com  

PARAMARIBO - De Verenigde Staten (VS) hebben Suriname een stip hoger geplaatst in hun beoordeling van de aanpak van mensenhandel. Suriname is in het Mensenrechtenrapport 2019 geplaatst in 'Tier 2', de categorie van landen die stapjes vooruit hebben gemaakt bij de aanpak van het vraagstuk. Zo blijkt uit het rapport dat vrijdag door het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken is vrijgegeven.

Vorig jaar prijkte Suriname nog op de 'Tier 2 Watch List'. Volgens de VS voldoet het land "niet volledig aan de minimumnormen voor de uitbanning van mensenhandel, maar pleegt aanzienlijke inspanningen om dit te bereiken". De regering heeft zich over het algemeen meer ingespannen in vergelijking met de vorige verslagperiode; daarom werd Suriname geüpgraded naar niveau 2, meldt het State Departement. Deze inspanningen omvatten onder andere het goedkeuren van een nieuw actieplan, het ontwikkelen van een nieuw formeel doorverwijzingsproces voor slachtoffers, het veroordelen van meer mensenhandelaars alsook het opleggen van significante gevangenisstraffen. Ook het lanceren van een nieuwe hotline en campagne tegen mensenhandel heeft in het voordeel van Paramaribo gewerkt.

Echter, de overheid voldeed, aldus Washington, niet aan de minimumnormen op verschillende belangrijke gebieden. Zo zijn er minder gevallen onderzocht en vervolgd. Er zijn minder slachtoffers geïdentificeerd. Dit te midden van inadequate pogingen om kwetsbare personen, onder wie gedetineerde buitenlanders, te screenen voorafgaand aan deportatie. De overheid verhoogde het afgelopen jaar ook de preventie-inspanningen. Het mandaat van de interministeriële commissie mensenhandel werd vernieuwd en in januari dit jaar werd een nieuw nationaal actieplan goedgekeurd. Voor het eerst omvatte het plan samenwerking met het maatschappelijk middenveld, specifieke doelstellingen en speciale financiering van het ministerie van Justitie en Politie en de begroting van de politie. De politie zorgde voor het eerst sinds 2016 voor de training van twintig diplomaten om mogelijke gevallen van mensenhandel te kunnen vaststellen.

In het rapport wordt een aantal aanbevelingen gedaan. Suriname wordt aangespoord mensenhandel met meer verve te onderzoeken en verdachten zware gevangenisstraffen op te leggen. Maar ook om de inspanningen te verhogen om slachtoffers in het binnenland en bordelen te identificeren. "Ga door met het vervolgen van seksuele exploitatie van kinderen en behandel kinderen op basis van de wet tegen mensenhandel als slachtoffers."

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina