Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • ‘SGES moet autoriteit worden’

‘SGES moet autoriteit worden’

24/06/2019 08:04 - Euritha Tjan A Way

Het gebouw waarin de Nationale Volksmuziekschool was gevestigd, komt voor op de Unesco Werelderfgoedlijst.

Het gebouw waarin de Nationale Volksmuziekschool was gevestigd, komt voor op de Unesco Werelderfgoedlijst. Foto: dWT  

PARAMARIBO - Het management van de Wooden City oftewel Paramaribo World Heritage-site van de Unesco moet op een andere manier geschieden. Dat is één van de aanbevelingen die is gedaan tijdens de bijeenkomst van belanghebbenden die inbreng hebben gegeven voor het updaten van het uiteindelijke managementplan voor deze site. Het concept is vrijdag gepresenteerd door Newton Heritage Consulting in het Waaggebouw en belanghebbenden mochten daar hun mening daar over geven.

Elviera Sandie, directeur Cultuur op het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, legt uit waarom die aanbeveling is gedaan. "We hebben gezien dat het optreden van de Stichting Gebouwd Erfgoed waar ook sitemanager Stephen Fokké de leiding heeft, niet effectief genoeg is geweest en dat komt door diverse omstandigheden. Toch vinden wij dat de overheid daarin wel heeft gefaciliteerd. We zorgen voor huisvesting, betalen de mensen en er is een monumentenwet gekomen. Verder is de overheid akkoord gegaan dat meneer Fokké sitemanager is geworden", zegt Sandie.

Zij vindt niet dat de vinger alleen naar de overheid gewezen moet worden voor het onvoldoende kunnen optreden van Stichting Gebouwd Erfgoed Suriname (SGES). Om het functioneren van deze stichting te optimaliseren stelt de consultant voor dat het orgaan uitgroeit tot een autoriteit die vooral overziet en coördineert en meer bevoegdheden heeft.

Harold Sijlbing die in Suriname de facilitator is voor de consultant die op Curaçao haar hoofdkantoor heeft, beaamt dat dit één van de aanbevelingen is. "Er zijn veel instanties die te maken hebben met zaken die de site treffen. Vandaar ook dat er een autoriteit nodig is die meer bevoegdheid heeft in het managementproces. Daarom vindt de consultant dat indien de autoriteit er komt ze onder het kabinet van de hoogste autoriteit in het land, de president, moet vallen" legt Sijlbing uit.

Zowel hij als Sandie acht het opvoeren van educatie en informatieverstrekking over het belang van de site noodzakelijk. Sandie: "Deze minister (Lilian Ferrier, ... red.) heeft cultuureducatie en het belang van erfgoed heel hoog op de agenda staan. We moeten mensen laten weten wat het belang is van behoud." Volgens Sandie moet ook de kennis die er is binnen het SGES aangevuld worden. "We hebben in Suriname alleen Harold Sijlbing en Stephen Fokké die beiden heel goed werk doen, maar er is meer nodig."

Het updaten van het managementplan is onderdeel van het Paramaribo Urban Rehabilitation Program waarvoor in 2017 al een leningsovereenkomst is getekend met de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank om de historische binnenstad van Paramaribo nieuw leven in te blazen. Managing Director Michael Newton van Newton Heritage Consulting zegt dat de binnenstad niet alleen voor de toeristen aantrekkelijk wordt, maar ook voor kinderen en de totale Surinaamse gemeenschap.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen