Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Parlementariërs positief over Cubaanse artsen

Parlementariërs binnenland positief over komst Cubaanse artsen

24/06/2019 00:03 - Merredith Bruce

Parlementariërs binnenland positief over komst Cubaanse artsen

 

PARAMARIBO - Zonder de hevige kritieken terzijde te schuiven, zijn parlementariërs uit het binnenland positief over de komst van de Cubaanse artsen. Dit zal het binnenland alleen maar ten goede komen, stellen zij. "Het binnenland heeft artsen nodig en dat kan een ieder onderkennen", zegt Abop-parlementariër Dinotha Vorswijk uit Sipaliwini.

De vijftig medici die vorige week zijn gearriveerd, zullen in het achterland ingezet worden: 24 voor de Medische Zending (MZ) en 26 voor de Regionale Gezondheidsdienst (RGD). Vorswijk kan de kritieken van lokale medici over hun komst deels begrijpen. "Vooral ten aanzien van studenten die op het punt staan om af te studeren en moeilijk een baan kunnen vinden." Echter, Vorswijk kijkt naar het groter plaatje. "Als onze artsen om de één of andere reden niet naar het binnenland gaan en anderen zijn daartoe wel bereid, dan moet je ze de kans geven."

Eén van de kritieken is de taalbarrière. De Cubaanse artsen krijgen via een inburgeringscursus van vier maanden de Nederlandse taal, het Sranan en de Surinaamse cultuur bijgebracht. Vorswijk vindt het belangrijk dat zij ook leren over de gewoonten en gebruiken van het binnenland.

NDP-parlementariër Wendell Asadang uit Brokopondo wijst op de gevolgen van gebrekkige aanwezigheid van artsen. "Er zijn zoveel MZ-posten in het binnenland die geen arts hebben. Wanneer er een besluit genomen moet worden om iemand door te verwijzen, moet er eerst gebeld worden naar de arts in de stad en daar gaat veel kostbare tijd in zitten. Ik weet wat dat betekent."

Asadang vertelt dat dit zelf het leven heeft gekost van iemand die hij kende. Hij is daarom ingenomen met de stap van de overheid om de Cubaanse artsen naar hier te halen. Echter, de NDP'er drukt de regering op het hart om niet voorbij te gaan aan de kritieken van lokale medici en die, waar nodig, mee te nemen.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina