Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • ‘Dit is echt pesterij’

‘Dit is echt pesterij’

24/06/2019 15:43 - Gilliamo Orban

De broers Raoul Abdoellakhan en Nasser Idoe.

De broers Raoul Abdoellakhan en Nasser Idoe. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - De familie van de broers Raoul Abdoellakhan en Nasser Idoe zijn niet te spreken over de wijze waarop de Staat optreedt tegen de mannen. Abdoellakhan is vrijdag met grote haast het land uitgezet en mag Suriname de komende vijf jaar niet binnenkomen, terwijl de verblijfsvergunning van Idoe op dezelfde dag is ingetrokken. Hij mag binnen dertig dagen hiertegen in beroep gaan bij de president.

"Dit is echt pesterij", reageert een familielid van de broers. Het kan er bij haar niet in dat politieagenten bij het ophalen van Abdoellakhan met veel machtsvertoon het huis zijn binnengestormd. Zij hebben zich volgens haar niet gelegitimeerd. "De deur is opengetrapt en ze stormden naar binnen als een stel parasieten die zware criminelen moeten oppakken. We zijn getraumatiseerd. Ze moeten stoppen om ons te vernederen", zegt ze. De familie ervaart dat gerechtigheid zoek is. "De mensen die ons onrecht aandoen zullen het merken na de dood, want dan is er een God die zal oordelen over hun daden."

De rechter sprak op 14 juni Idoe, die op 17 mei al op vrije voeten was gesteld, vrij van alle rechtsvervolgingen. Abdoellakhan werd gevonnist tot een gevangenisstraf van twee jaar waarvan drie maanden voorwaardelijk. Met deze strafmaat kwam ook hij op 14 juni op vrije voeten. Het familielid wijst erop dat Abdoellakhan zich heeft gehouden aan de meldingsplicht van de politie. Maar volgens de beschikking van minister Stuart Getrouw van Justitie en politie is de verblijfsvergunning van hem sinds 31 oktober 2008 vervallen en verbleef hij illegaal in het land.

Ook kan het familielid niet verkroppen waarom er is besloten om de verblijfsvergunning van Idoe in te trekken. "Hij is integraal vrijgesproken door de rechter en is geen crimineel." Het familielid is ervan overtuigd dat het uitzetten te maken heeft met de geplande rechtzaak van Idoe tegen de Staat om daarbij een fikse schadevergoeding te eisen. "Dat is Raoul verteld onderweg naar Nederland. Er wordt daarom een reden gezocht om Nasser ook eruit te zetten."

Murwin Dubois, één van de advocaten van de broers, blijft erbij dat de kwestie van Abdoellakhan anders kon worden afgehandeld. "Door de manier waarop het is gegaan, heeft de minister gewoon ervoor gezorgd dat Raoul geen rechtsmiddelen tegen het besluit kon instellen. Terwijl een ieder het recht heeft om de rechter te benaderen ter bescherming tegen overheidshandelen of wanneer een burger het niet eens is met een overheidsbesluit", aldus de advocaat.

Volgens hem heeft Abdoellakhan de beschikking waarin is besloten hem het land uit te zetten, niet gekregen voordat tegen hem is opgetreden. "Dat zou je van een gestructureerde overheid moeten verwachten", stelt de raadsman. Hij wijst ook erop dat Idoe integraal is vrijgesproken. "Hij heeft dus niets overtreden, ook niet de Vreemdelingenwet." Dubois zal samen met zijn collega Michella Lau-Kerssenberg de nadere strategie bespreken. "We gaande zaak sowieso niet zo laten."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina