Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • ‘Bedrijfsleven worstelt nog met gevolgen crisis’

‘Bedrijfsleven worstelt nog met gevolgen crisis’

24/06/2019 10:11 - Ivan Cairo

Steven Mac Andrew, voorzitter Suriname Business Forum.

Steven Mac Andrew, voorzitter Suriname Business Forum. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - Het Suriname Business Forum (SBF) staat voor grote uitdagingen. De grootste is "een optimaal gebruik van de mogelijkheid tot dialoog om de ontwikkeling van de lokale private sector een boost te geven", zegt Steven Mac Andrew, de nieuwe voorzitter van dit privaat-publiekelijke platform.

"Dit is uiterst noodzakelijk, omdat de lokale private sector nog steeds worstelt om te overleven als gevolg van de voortdurende impact van de crisis in 2015-2016. Er zijn uiteraard bedrijven, die het goed doen, vanwege omstandigheden die in hun voordeel werken, maar het gros heeft het nog steeds moeilijk", aldus Mac Andrew, die ook directeur is van de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB).

Hij zegt dat in de afgelopen jaren grote bedrijven zoals Rosebel Goldmines, Newmont Goldcorp Suriname en Staatsolie met goede initiatieven zijn gekomen om lokale bedrijven door deelname aan hun projecten te laten verdienen. Sommmige goederen en diensten worden lokaal betrokken in plaats van in het buitenland. "Dit is uiteraard een goede zaak, maar natuurlijk moeten leveranciers van goederen en diensten voldoen aan de vereiste kwaliteit en continuering van het aanbod kunnen garanderen", zegt hij.

Ook de industrial baseline study, die Staatsolie heeft uitgevoerd, is een goede stap vindt de SBF-voorzitter. Nagegaan dient te worden worden hoe zijn organisatie als publiek-privaat dialoog platform een rol kan spelen om de lokale private sector gereed te helpen maken voor een mogelijke grote olievondst. Mac Andrew is verder van oordeel dat Suriname te weinig grote bedrijven heeft die kunnen helpen om de lokale private sector verder te ontwikkelen of een boost te geven.

Vandaar dat de overheid middels haar aanbestedingen een drijvende rol kon en nog steeds kan vervullen. "Er is uiteraard ook een belangrijke rol weggelegd voor de overheid voor wat betreft het geven van incentieven en het voeren van een dusdanig faciliterend beleid op diverse gebieden, onder andere monetair en economisch, zodat ondernemers vol vertrouwen aan de slag kunnen", stelt hij.

Mac Andrew voegt eraan toe als voorzitter te willen wijzen op enkele realistische kernzaken. Deelnemende organisaties en ministeries is al gevraagd ze te helpen identificeren. Hij ziet eveneens een rol voor het SBF weggelegd bij de voorbereiding en follow-up van Caricom-, Cariforum- en ACP-vergaderingen. Ook bij andere overeenkomsten die Suriname sluit ziet hij een zekere rol voor het platform, "omdat deze zowel voordelen als verstrekkende gevolgen kunnen hebben voor de lokale private sector".

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen