Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • ‘Amerikaanse kip blijft ongeslagen’

‘Amerikaanse kip blijft ongeslagen’

24/06/2019 19:57 - Merredith Bruce

Buitenlandse importkip wint het nog steeds van lokaal gekweekte kip.

Buitenlandse importkip wint het nog steeds van lokaal gekweekte kip. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - De verhoging van het importtarief op buitenlandse kip is deels effectief gebleken voor de lokale kipsector, maar de Amerikaanse bouten blijven ongeslagen. Zo stelt Nemchand Kanhai van de Associatie Pluimveesector Suriname (APSS). "De Amerikaanse bouten worden tegen dumpprijzen weggegeven, omdat men met enorme overschotten zit."

Het lukt daarentegen wel, zegt hij, om te concurreren met kip uit Brazilië. "Wat prijs betreft, staan we nu (na verhoging importtarief, … red.) ongeveer gelijk met de Braziliaanse kip waardoor men liever voor de Surinaamse kiest." Het importtarief is vorig jaar september verdubbeld van 20 naar 40 procent. Volgens een voorzichtige schatting van Kanhai is de vraag naar Surinaamse kip sedertdien met 15 procent toegenomen. De sector is nog steeds voorstander van een 100 procent-verhoging van de invoerrechten. Alleen zo zal het mogelijk zijn om te kunnen concurreren met de Amerikaanse bouten, zegt Kanhai.

De behoefte op de lokale markt is nu ruim 40 procent. "Als we die Amerikaanse bouten niet hadden, zouden we dit kunnen verdubbelen. Van alle Caricom-landen hanteren alleen Suriname en Haïti lage invoerrechten." Echter, dat het niet zo gemakkelijk zal gaan, vanwege internationale afspraken met de Wereldhandelsorganisatie (WTO), beseft hij ook. "We zijn in staat om de markt te voorzien. Voordat de Amerikaanse bouten werden geïmporteerd, waren we al zelfvoorzienend."

Iets anders wat de kippenkwekers op dit moment parten speelt, is het warme weer met als gevolg een lage productie bij de kippen en dus minder eieren. De prijs voor een rek eieren is hierdoor al enkele weken dichtbij de SRD 40. Eén ei gaat voor SRD 1,75 over de toonbank. Met een beetje geluk kan men er elders nog een kwartje minder voor neertellen. Dit is volgens de APSS-vertegenwoordiger geen nieuw fenomeen, maar iets dat zich jaarlijks voordoet bij de overschakeling van het klimaat. "Door het warme weer eten de kippen minder met als gevolg een tragere groei en minder productie. Op duizend kippen worden er zevenhonderd eieren geproduceerd. Nu praat je over zeshonderd eieren." Hoelang dit zal duren, heeft te maken met de weersomstandigheden. De vraag naar eieren is de laatste jaren ook toegenomen, zegt Kanhai. "Op dit moment is ei het enige goedkoopste broodbeleg. Vroeger was sardien nog goedkoop."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen