Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Tatjana Sommandas ‘verwaarloost’ judoën

Tatjana Sommandas ‘verwaarloost’ judoën

23/06/2019 05:29 - Marciano Millerson

Judoka Tatjana Sommandas heeft vanwege haar studie minder tijd voor sport.

Judoka Tatjana Sommandas heeft vanwege haar studie minder tijd voor sport.  

PARAMARIBO - Meervoudig judokampioen Tatjana Sommandas is al ruim acht maanden in Nederland voor studie. Haar ‘verhuizing’ heeft enige invloed op haar sportloopbaan. “Hoewel ik nog steeds aan judo doe, gebeurt het niet met regelmaat. Mijn studie (Molecular Science & Technology) vergt namelijk veel van me tijd”, zegt ze vanuit Nederland tegen de Ware Tijd .

De talentvolle judoka kende vóór vertrek eind september vorig jaar een gestadige groei, maar ze kan in het eerste jaar van haar studie niet op het niveau van een topsporter trainen. "Als mijn studie het toelaat en indien er genoeg reistijd beschikbaar is na de colleges train ik bij stichting Koka in Amsterdam." Ze studeert aan de Universiteit Leiden. Volgens Sommandas is het leven in Nederland anders. De regels, gewoonten, tijd en planning zijn allemaal factoren die bijdragen aan een druk leven, waardoor sporten niet altijd mogelijk is.

"De reistijd en afstand werken niet altijd mee, maar ik houd genoeg van mijn sport om door te zetten." Op 11 november 2018 participeerde de Surinaamse in het Fuyiama-toernooi Abcoude. In de klasse -52 kilogram (U21) won zij goud. Haar deelname had als doel kennis te maken met de judostijl in Europa en het opdoen van wedstrijdritme. Het viel haar meteen op dat de vechtstijl van de Europeanen in vergelijking met die van judoka's uit de regio (Caribisch Gebied, Zuid-, Midden- en Noord-Amerika) apart is. Sommandas was in haar poule het lichtst van alle vrouwen.

"Ik moest dus harder en slimmer vechten. Overall was het een leuk toernooi waar ik veel van heb geleerd." In januari was ze in Frankrijk voor een trainingskamp van een week. Het lag in de bedoeling vorige maand wederom aan een toernooi deel te nemen, maar door een sterfgeval in de familie zag Sommandas daar van af. De vechter van Jigoro Kano zegt nog altijd nauw contact te hebben met haar judovrienden in Suriname. Indien er een toernooi is tijdens haar vakantie in Suriname zegt ze zeker mee te zullen doen.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina