Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • In verval geraakte Brownsberg opgefleurd

In verval geraakte Brownsberg opgefleurd

23/06/2019 00:02 - Gilliamo Orban

Gidsen, touroperators, kunstenaars, scholieren, vrijwilligers en medewerkers van Stinasu hebben gezamenlijk het Brownsberg Natuurpark verfraaid.

Gidsen, touroperators, kunstenaars, scholieren, vrijwilligers en medewerkers van Stinasu hebben gezamenlijk het Brownsberg Natuurpark verfraaid. Foto: Gilliamo Orban  

PARAMARIBO - Het emplacement van het Brownsberg Natuurpark en de paden naar de diverse watervallen mogen niet verder worden verwaarloosd. Gidsen, touroperators, kunstenaars, scholieren, vrijwilligers en medewerkers van beheerder Stichting Natuurbehoud Suriname (Stinasu) hebben de handen ineen geslagen om het park te verfraaien.

"De omgeving van de watervallen is schoongemaakt van afval zoals pet- en glazenflessen. En de paden die bijna waren dichtgegroeid, zijn vrijgemaakt. Ook zijn de naam- en aanwijzingsborden gewassen en zijn er nieuwe borden gemaakt", somt Sanne Dekkers op. Zij is van United Tourguides Suriname (UTGS), initiatiefnemer van de 'Clean Up and Get Together' te Brownsberg. Dit gebeurde in samenwerking met Stinasu, Suriname Hospitality and Tourism Association (Shata) en Conservation International Suriname (CI-S).

Vast team

Van maandag tot en met donderdag was er een vast team van 35 personen, maar er kwamen dagelijks ook vrijwilligers uit Paramaribo. "Ik schat dat er de afgelopen dagen door zo'n zestig mensen werk is verzet te Brownsberg", zegt Dekkers. Het project zal worden vervolgd, maar de organisaties moeten eerst hierover brainstormen.

In januari bracht een kleine groep gidsen en vrijwilligers een bezoek aan het natuurpark, in verband met illegale goudwinning en houtkap in het gebied. Door nalatigheid in onderhoud was er zichtbaar veel afval. Dekkers: "Wij hebben toen besloten weer bij elkaar te komen om ons te buigen over de situatie van Brownsberg, omdat wij door ons werk het park vaak bezoeken."

Verantwoordelijk

De verfraaiing van het natuurpark is niet per se gedaan voor toeristen die soms opmerkingen maken over het vervuilde milieu. "We geloven in een schoon Suriname en het belang van de natuur. Wij voelen ons verantwoordelijk voor de plek en hopen dat meer mensen dat ook zullen doen." Errol Gezius, secretaris van UTGS, ziet graag dat de weg naar Bronwsberg duurzaam wordt aangepakt. Die verkeert in een slechte staat door onder ander diepe kuilen.

"Dat moet niet alleen met grind worden opgevuld, maar zodanig worden aangepakt dat we jaren zonder problemen over de weg kunnen. De laatste keer dat iemand met een gewone auto naar het park is gekomen, is waarschijnlijk zeven jaar terug." Gezius kan zich heugen dat ooit, ongeveer vijftien jaar geleden, 17.000 mensen het park jaarlijks bezochten van wie een derde deel Surinamer was. Het bezoekersaantal is nu drastisch afgenomen. "Het kan tussen drie- en vijfduizend zijn", gist hij.

Meer inkomsten

Ernie de Vries, commissaris van Shata, vindt het belangrijk dat het natuurpark aantrekkelijk blijft voor bezoekers. "We hebben een eerste stap daartoe gedaan, want door Brownsberg niet schoon te houden krijg je snellere verval. Bovendien zegt een oord dat enorm vervuild is, wat van het land en dat is niet positief." De Vries weet dat veel onderzoekers het gebied hebben bezocht en wijst erop dat iedereen er baat bij heeft dat het natuurpark goed wordt bezocht. "Dat is niet alleen goed voor ons, maar ook voor Stinasu die hierdoor meer inkomsten zal krijgen."

Gids Gerrit Sabajo is er trots op dat hij een bijdrage kon leveren om Brownsberg op te knappen. Hij en anderen hebben ervoor gezorgd dat de borden bij onder meer het emplacement zijn schoongemaakt. "Brownsberg is een van belangrijkste trekpleisters voor toeristen en door deze mensen naar het park te brengen verdienen we ons geld", zegt Sabajo. Uit ervaring weet hij dat bezoekers opmerkingen maken over petflessen die in de natuur worden gegooid.

Illegale goudwinning

Het deed de gidsen geen goed toen het water bij de Ireneval en Leoval werd vervuild door de illegale goudwinning. Nu de omgeving van de watervallen is schoongemaakt, is dat volgens Sabajo een enorme motivatie voor de gidsen om hun werk met veel meer plezier te doen. De gidsen hebben ook acties ondernomen en de waterpompen die in het bos zijn aangetroffen, overhandigd aan de politie. Er blijken nu geen goudzoekers dicht bij de watervallen aanwezig te zijn. Gezius denkt wel dat gouddelvers binnen de grenzen van het park activiteiten ontplooien. Volgens hem ontbreekt het onder andere aan handhaving in het gebied.

"Dat kost wel geld, want om de grenzen van het park te bewaken moet je regelmatig in het gebied zijn. De Brownsberg incidenteel controleren heeft geen zin, want de mensen hebben ook hun kanalen, die de gouddelvers tippen dat de autoriteiten onderweg zijn", aldus Gezius. Een van de oplossingen is volgens hem om zoveel mogelijk bezoekers naar Brownsberg te brengen. "Uit ervaring blijkt dat kwaadwillige mensen ver weg blijven, omdat bezoekers ook de ogen en oren zijn van de plek."

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina