Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COLUMN: Task force

COLUMN: Task force

22/06/2019 14:00 - Ganga

Sharda Ganga

Sharda Ganga  

Eigenlijk zou ik hier nu een beschouwing willen starten over het gedoe rond Cubaanse artsen, maar ik heb daar maar vanaf gezien. Want stel dat ik artsen die ik misschien ooit nodig zal hebben tegen de schenen trap. Of stel dat ik een ministeriële commissie die over leven en dood beslist onaangenaam ben. Of, of, of...ziedaar slechts één van de vele dilemma’s die het leven in zo een superkleine samenleving met zich meebrengt.

Laat mij toch proberen te zeggen wat ik denk met enige, maar niet teveel in acht neming van gevoelige tenen- als je aan de ene kant deze minister van Volksgezondheid hebt die nog steeds geen moment een goede indruk heeft weten te maken op mij; en aan de andere kant de medici die niet uitblinken in transparantie en elkaar ter verantwoording roepen, dan heb je een soort van pot en ketel situatie.

Iedereen heeft een beetje gelijk, maar door enerzijds te schofferen, en anderzijds hard stelling te nemen zullen we nooit de kern van het probleem oplossen, en dat is een systemisch gebrek aan planning in onder andere de ontwikkeling en bescherming van human resources en investeringen in infrastructuur, en transparantie in kosten en baten, en dit allemaal is maar een deel van het probleem.

Een andere krantenkop waar ik even bij stilhield deze week was deze op Starnieuws: 'Minister Chotkhan installeert Taskforce Spoed Optreden'. De belangrijkste reden waarom ik even stilhield was dat ik de kop niet kon plaatsen- over welk soort optreden sprak de kop, wiens optreden? Een muziekband? De politie? De ambulance? Deze verwarring kwam omdat ik werkelijk had kunnen vertellen op welk ministerie minister Chotkhan de scepter zwaaide, ook al was het de million-dollar question die Amitabh Bachchan me stelde in 'Who wants to be a millionaire'.

Ik vond dat echt erg van me, ik bedoel, als columnist hoor je tenminste de belangrijkste spelers van het politieke en maatschappelijke spel te kennen. Maar gelukkig, als zelfs de opperbenoemer der ministers de namen van door hem benoemden niet meer kan onthouden (weet hij al wie nu de minister van LVV is?), dan is het minder erg dat ik geen hersencellen meer wil besteden aan het bijhouden van de schier oneindige reeks.

Maar het bericht over minister Chotkhan, kersvers minister van Openbare Werken was ook interessant vanwege de taakstelling Task Force Spoed Optreden. Want die Taskforce moet dus onder andere buurten aanspreken als OW merkt dat er een illegale dumpplaats is ontstaan, omdat er toch geregeld vuil wordt opgehaald in Paramaribo en Wanica. Ik woon in een gebied dat geregeld wordt geteisterd door illegale vuildumpers. Het probleem ligt echter niet bij buurtbewoners want die willen toch echt niet in een vuilnisbelt wonen.

Nee, het ligt vaak genoeg bij mensen die van heinde en verre komen om op plekken waar net is schoongemaakt binnen een week weer vuil te dumpen, waardoor geregeld aasgieren zich verzamelen op onze hoofdweg. Spreek dus niet de buurt aan, maar bedenk iets om de menselijke varkens op heterdaad te betrappen en ze zelf hun vuil weer te laten oprapen met blote handen terwijl de gieren om ze cirkelen, en buurtbewoners de vervuilers mogen bekogelen met rotte eieren.

Waar die Taskforce nog meer met spoed zal optreden is mij niet geheel duidelijk- er was sprake van bouwvergunningen en mensen die verkeerd bouwen enzo, maar dat leek me alleszins al een normale taakstelling van het ministerie. Hiermee paste het bericht dan weer in die grote verzameling van NII berichten over het overheidsfunctioneren. Dat als ministeries gewoon hun werk doen, het zo een wonder is, dat er een heus nieuwsbericht moet worden gelanceerd.

gangadwt@gmail.com

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina