Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Verkoop houtconcessies juridisch onmogelijk

Verkoop vergunning houtconcessies juridisch onmogelijk

21/06/2019 16:57 - Gilliamo Orban

Verkoop van houtconcessies is niet mogelijk.

Verkoop van houtconcessies is niet mogelijk. Foto: Jason Leysner  

PARAMARIBO - De gemeenschap moet waakzaam zijn bij gevallen waarbij houtconcessies ter verkoop worden aangeboden. De concessie komt namelijk niet op naam van de koper. De verkoop van de vergunning is namelijk niet geregeld in de wet Bosbeheer, waardoor het juridisch niet mogelijk is. “Het kan ook gaan om oplichting en de burgers moeten hiervoor alert zijn”, zegt Farida Narsing-Abdul, onderdirecteur juridische zaken bij de Stichting Bosbeheer en Bostoezicht (SBB), tegen de Ware Tijd.

De SBB heeft geconstateerd dat de verkoop van houtconcessies op diverse mediakanalen wordt geadverteerd. Volgens de wet Bosbeheer mag een concessie wel overgedragen worden, maar met schriftelijke toestemming van de autoriteit die dat recht heeft verleend. Bij terreinen tot vijftigduizend hectare moet de minister van Ruimtelijke ordening Grond- en Bosbeheer (RGB) groen licht geven, bij grotere concessies de president. De SBB heeft hierover een bekendmaking geplaatst op haar website en stelt zich niet verantwoordelijk voor de transacties en handelingen bij de verkoop van concessies.

Narsing-Abdul wijst erop dat concessiehouders voor overdracht van hun exploitatievergunning wel terecht kunnen bij de SBB, die het proces begeleidt. Indien er wordt geconstateerd dat een concessiehouder zich niet houdt aan de voorwaarden van de exploitatievergunning, wordt het proces tot intrekking ingezet. De minister van RGB zal de concessiehouder hiervoor eerst aanmanen. In sommige gevallen hebben ze geruime tijd geen concessierechten betaald of is gebleken dat een terrein, dat al een jaar aan iemand is toegewezen, niet wordt geëxploiteerd.

Een concessie wordt niet zonder meer toegewezen. De gegadigde moet kunnen aantonen over onder meer de financiële middelen en machines te beschikken om aan houtkap te doen."Als achteraf blijkt dat de middelen niet zijn van een concessiehouder en hij met de concessie wil speculeren om grof geld te verdienen, is dat buiten de invloedsfeer van de SBB", aldus Narsing-Abdul.

De afdeling Consumentenzaken van het ministerie van Handel, Industrie en Toerisme (HI en T) heeft de bekendmaking van SBB gedeeld op haar Facebookpagina. Vincent Fernandes, waarnemend onderdirecteur van Marktbeheersing, zegt ondernemers en consumenten te willen inlichten over de juiste aanvraagprocedure voor een concessie. De verkoopadvertenties zijn ook HI en T niet ontgaan. "Wij monitoren ook zaken en als we misstanden constateren geven we dat door aan de desbetreffende instantie", aldus Fernandes.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina