Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COLUMN: David en Goliath

COLUMN: David en Goliath

21/06/2019 14:00 - PS

Philomena Bijlhout

Philomena Bijlhout  

Kent u het Bijbelse verhaal van de kleine dappere David die als enige durft te vechten tegen de reus Goliath. Veertig dagen lang terroriseert de reus elke ochtend en elke avond de Israëlieten. Daar moest ik aan denken nu ik regelmatig berichten zie verschijnen over de Fransen die al geruime tijd duidelijk aanwezig zijn op de Marowijnerivier en volgens de bewoners uit dat gebied, net als Goliath, de boel terroriseren. Het machtige Frankrijk tegen het kleine Suriname. Enkele krantenkoppen van de afgelopen maanden: 'Fransen steken opnieuw machines Surinamers in brand' (2018), 'Fel debat in DNA over optreden Fransen' (2018), 'Verduidelijking grenslijn met Frans-Guyana' (2019).

De Franse ambassadeur Joly in Suriname geeft toe dat er al lang plannen zijn om de stroomversnellingen aan te passen maar omdat het overleg met de River Council laat wachten doet Frankrijk alvast het voorwerk. En hoe! Door hard op te treden, goederen in brand te steken en alvast een sula uit te diepen in afwachting van verder overleg. En dan komt het welles-nietesspel er achteraan wie wel en niet liegt over de ontstane situatie.

Stelt u zich voor. Er moet voor uw deur worden gewerkt aan de riolering maar omdat er nog geen overleg is met de hoofdverantwoordelijken, graaft de werkploeg alvast een greppel en verricht ander voorwerk. De nieuwe situatie leidt tot van alles voor uw huis; parkeren voor de deur is niet meer mogelijk, inrijden ook niet en uw flora en fauna verandert. Dat is wat de Fransen doen, zo lijkt het wel. Het recht in eigen handen nemen.

In feite stelt de Franse ambassadeur Joly Suriname een ultimatum door te zeggen dat zijn voorbereidingen nog een jaar duren. Joly negeert zelfs de oproep van Lénaïck Adam, lid van de partij La République die Frans-Guyana in het Frans parlement vertegenwoordigt. Hij zegt letterlijk: "Ik ben aan de kant van Suriname. Stop ermee." Wat mij dan weer verbaast, is dat dc Malontie van dat gebied nu pas begint met de mobilisatie. Je zou bijna denken als het kalf verdronken is dan dempt men de put. Maar er is zoveel meer aan de hand in dat gebied.

Sowieso is het stadje Albina nooit meer geworden als wat het was vóór de Binnenlandse Oorlog. Pittoresk, met respectabele Chinese winkels, in een veilige omgeving. Albina is klein Haïti geworden, met een ongezonde spanning in je lijf wat veiligheid betreft als je vanaf Moengo naar het grensplaatsje rijdt. Je auto veilig parkeren is uitgesloten.

De gevangenis in Cayenne zit vol met tientallen voornamelijk jonge marronjongens van Surinaamse afkomst die bolletjes hebben geslikt. Albina/Cayenne is een korte route naar de rest van Europa. Het Surinaams consulaat in Cayenne heeft er de handen aan vol. Kinderarbeid, smokkelwaar over de rivier, ongecontroleerd de grens oversteken, zijn aan de orde van de dag. Er circuleert op internet een filmpje waarin twee korjalen zij aan zij varen en gewoon fullspeed een pick-up vervoeren over het water. Heel professioneel gedaan en bijzonder om te zien.

Het gedrag van Joly die klaarblijkelijk ontwikkeling, regulering en ordening wil in dat gebied is daarom ook wel te begrijpen. Ik zou zeggen als deze week per direct er een zware delegatie van de ministers van Defensie, Buitenlandse Zaken, Openbare Werken en Regionale Ontwikkeling naar de grens in Nickerie is gedelegeerd vanwege de ontstane chaos in verband met de 'back-track-route' dan kan de delegatie ook Albina bezoeken. De vraag is alleen of je daar behalve kleine David ook de Robin Hood van dat gebied nodig hebt om de boel onder controle te krijgen. De beloning in stemmenwinst is dan niet alleen voor kleine David maar ook voor Robin Hood.

bijlhoutdwt@hotmail.com

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina