Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Onderwijs beraadt zich over avondopleidingen

Onderwijs beraadt zich over herinvoering avondopleidingen Adek

20/06/2019 04:21 - Merredith Bruce

Voorzitter Furnen Kofie van Ispeak (r) diende vorig jaar een petitie in bij DNA met ruim vijfduizend handtekeningen.

Voorzitter Furnen Kofie van Ispeak (r) diende vorig jaar een petitie in bij DNA met ruim vijfduizend handtekeningen. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - Het Ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (OWC) zal zich beraden over het heropstarten van avondopleidingen aan de Anton de Kom Universiteit (Adek). Ispeak had op 12 juni vorig jaar hierover een petitie met ruim vijfduizend handtekeningen ingediend bij de DNA.

Vervolgens benaderde de jongerenorganisatie het ministerie met het verzoek om de mogelijkheid voor avondopleidingen te bekijken. Dat is intussen al enkele maanden geleden. "We zijn nog niet zover om een besluit te nemen. Daarover moeten intern nog gesprekken worden gevoerd", zegt OWC-onderdirecteur Muriël Hoepel desgevraagd.

De verwachting is om binnen twee weken uitsluitsel te geven. Dat OWC nog niet de ruimte heeft gehad om dit verzoek nader te bekijken, komt omdat er tussentijds andere zaken speelden. "Daardoor is dit een beetje ondergesneeuwd geraakt."

Hoepel vindt het nu nog prematuur om te zeggen of het ministerie zelf de noodzaak erkent voor avondopleidingen op de universiteit. "De noodzaak om te studeren is er altijd. Maar of dit per se in de avond zou moeten gebeuren, daarover moeten we intern gesprekken voeren."

Ispeak is niet minder gemotiveerd door het lange wachten. Voorzitter Furnen Kofie is ervan overtuigd dat de behoefte er nog steeds is. "We zijn onlangs nog benaderd door studenten naar de stand van zaken." De organisatie had in de petitie onder meer aangehaald dat een avondopleiding uitkomst zal bieden voor personen die vanwege hun werk de dagopleiding niet kunnen volgen.

Tijdens een ontmoeting die Ispeak vorig jaar had met het universiteitsbestuur werd de vraag opgeworpen of er voldoende animo zal zijn voor avondopleidingen. Het bestuur wees erop dat enkele jaren geleden de avondopleidingen voor economie en rechten zijn stopgezet vanwege afnemende belangstelling. Bij een peiling van Ispeak hebben de meeste voorstanders van een avond­opleiding hun keuze op deze twee studierichtingen uitgebracht.

Het universiteitsbestuur vroeg zich verder af of studenten gemotiveerd zullen zijn. Dit is niet echt het geval bij de middagopleidingen met als gevolg dat ze afhaken. Dat getracht wordt om de avondcolleges weer van de grond te krijgen vond het bestuur wel positief.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen