Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • SVCC promoot Indiase muziekstijlen

Cultureel Centrum promoot Indiase muziekstijlen met nieuwe leraar

20/06/2019 22:34 - Sabitrie Gangapersad

De nieuwe Indiase muziekdocent laat van zich horen tijdens de avond vol ghazals.

De nieuwe Indiase muziekdocent laat van zich horen tijdens de avond vol ghazals. Foto: Jason Leysner  

PARAMARIBO - De ghazal-avond die dinsdag in het Swami Vivekananda Cultureel Centrum (SVCC) is gehouden, is de eerste uit een reeks activiteiten om Indiase muziekstijlen te promoten. Het publiek genoot duidelijk van de geselecteerde nummers die door studenten en leraar Asif Ali werden vertolkt. Op gezette momenten zong vrijwel iedereen in de zaal mee.

"Ghazals zijn emoties verwerkt in poëzie. De stijl leent zich voor elk moment en elke emotie zoals verdriet, liefde en eenzaamheid. De liedjes worden in coupletten gezongen en als er geen reactie uit het publiek komt, dan denkt de artiest dat alle moeite nutteloos is geweest." Met deze woorden introduceerde SVCC-directeur Sharad Kumar de groep. Het gezang werd voorafgegaan door dans van Shiva Jankie.

Bekende studenten van het SVCC zoals Neelam Matadin en Surinder Pherai deelden het podium met Ali en presenteerden populaire ghazals zoals 'Mujhe tum nazar se gira to rahe ho', 'Aadj djane ki sidh na karo' en 'Chitthi ayi hai'. "Er zijn in Suriname veel ghazal-liefhebbers. Dat merkten we tijdens het eerste programma met onze nieuwe muziekleraar Ali", zegt Kumar.

Het SVCC heeft besloten om de komende maanden op reguliere basis muziekavonden te houden gewijd aan specifieke genres zoals quali, bhajan en klassiek. "Als instituut zouden we het bijzonder fijn vinden als mensen die andere soorten muziek maken of instrumenten bespelen zoals viool of saxofoon met ons zouden willen samenwerken. Het zou echt prachtig zijn om onze liedjes op andere instrumenten te horen", vervolgt Kumar.

Hij stelt vaker mensen te hebben uitgenodigd, echter tot nu toe zonder resultaat. Het SVCC wil de vleugels uitslaan naar enkele districten. Daarom wordt de internationale yogadag dit jaar ook in Nickerie en Saramacca gevierd. Volgende week wordt er een muziekavond in Saramacca gehouden. "We willen zoveel mogelijk de Indiase cultuur uitdragen en toegankelijk maken voor alle groepen in de samenleving."

Hij geeft aan dat de kooklessen die geruime tijd waren gestopt, binnenkort weer beginnen, "zodat mensen ook Indiaas kunnen leren koken". Voor november staat een sareecontest op programma. Het SVCC zal tijdens Keti-Koti, Srefidensi en Javaanse immigratie meedoen aan het podiumprogramma in de Palmentuin en in Commewijne. In augustus komt er een Rajasthani-groep uit India naar Suriname voor optredens. Daarbij zal onder meer de slangendans worden opgevoerd.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina