Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Frankrijk zal sula's niet zomaar aanpassen

Frankrijk zal sula's Marowijnerivier niet zomaar aanpassen

19/06/2019 05:34 - Euritha Tjan A Way

De Franse ambassadeur Antoine Joly ontkent dat er al een sula zou zijn aangepast.

De Franse ambassadeur Antoine Joly ontkent dat er al een sula zou zijn aangepast. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - Het is niet zo dat Frans-Guyana zonder toestemming van de Surinaamse overheid ertoe over zal gaan enkele stroomversnellingen in de Marowijnerivier aan te passen. Dat bevestigt Antoine Joly, ambassadeur van Frankrijk in Suriname. "Het aanpassen van de stroomversnellingen zal een gevolg hebben voor de hele rivier, dus we gaan dat niet doen zonder een besluit van Suriname op dit stuk."

Volgens de ambassadeur is dit project al heel lang in de pijplijn en het aanpassen dient om de veiligheid op de Marowijnerivier op te voeren. "Toen ik als ambassadeur werd aangesteld twee jaar terug was er al sprake van dit project. Tijdens een River Council Meeting is er toen een werkgroep ingesteld, maar we konden maar niet komen tot een gezamenlijke meeting hierover. Een jaar terug hebben we aan de Surinaamse regering gevraagd om ons focal points aan te wijzen op de ministeries die belang hebben bij dit vraagstuk."

Na twee meetings is er begin van dit jaar een gezamenlijke missie van Suriname en Frans-Guyana op oriëntatiebezoek geweest in het gebied om te zien om welke stroomversnellingen het gaat. "Sindsdien hebben we gevraagd naar een reactie van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Die hebben ons laten weten dat we het op de agenda moeten plaatsen van de volgende River Council Meeting. Maar het is nog niet duidelijk wanneer die zal zijn."

De ambassadeur legt uit de veiligheid op de rivier in de droge tijd te wensen overlaat. "We hebben veel schoolkinderen die de oversteek doen en in de droge tijd is het door de enorme rotsformaties best gevaarlijk om dat te doen." Joly bevestigt wel dat de Fransen al gesprekken voeren met de plaatselijke bevolking over dit project. "We treffen nu de voorbereidingen voor het project. We zijn minstens nog een jaar bezig alvorens die voorbereidingen zijn afgerond."

Volgens hem willen de Franse autoriteiten tijd winnen om - in afwachting op een reactie van Suriname - het voorwerk alvast te doen. Joly ontkracht hiermee ook het bericht dat er al een stroomversnelling zou zijn aangepast. Jan Aviankoi van de Stichting 10 oktober zegt dat de mensen uit het gebied tegen de voornemens van de Fransen zijn, omdat het project gevolgen zal hebben voor de ecologie. "De sula's fungeren in de droge tijd als een soort dam waardoor er water blijft in de rivier, maar als deze worden verwijderd gaat alle water wegstromen", beweert hij.

Bovendien behoren de stroomversnellingen tot toeristische attracties. Hij vindt juist dat aanpassing van de stroomversnelling voor een gevaar kan zorgen voor de bootsmannen. "De mensen kennen de huidige vaargeul en als die verandert, kunnen ze aanvaren tegen de rotsen", meent hij. De kwestie zal volgens Aviankoi besproken worden in een krutu met het traditioneel gezag van de Paramaccaners, Aucaners en Aluku's. Er zal een brief gericht worden naar de centrale overheid die hierover in overleg moet gaan met de Fransen. 

Marchano Soewa van het Collectief Fu A Liba zegt dat de organisatie de opperhoofden van de marronstammen langs de rivier op de hoogte heeft gebracht en dat de mensen zich niet kunnen terugvinden in de plannen van Frankrijk. Hij heeft ook vernomen dat Surinaamse autoriteiten zich hebben teruggetrokken uit deze zaak. "We willen dat de rivier met rust gelaten wordt", aldus Soewa.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen