Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Werk zoeken makkelijker voor personen met beperking

Werk zoeken makkelijker voor personen met beperking

18/06/2019 20:44 - Merredith Bruce

UNDP-vertegenwoordiger Alexis Armstrong (l), Anuskha Sonai van Digital Talents Academy en VSB-directeur Steven MacAndrew (r) bij de lancering van de database voor werkbehoevende personen met een beperking.

UNDP-vertegenwoordiger Alexis Armstrong (l), Anuskha Sonai van Digital Talents Academy en VSB-directeur Steven MacAndrew (r) bij de lancering van de database voor werkbehoevende personen met een beperking. Foto: dWT  

PARAMARIBO - "Ik ondersteun dit volledig, want er zijn heel veel mensen met een beperking die willen werken, maar je moet de randvoorwaarden scheppen zodat ze aan de slag kunnen", zegt Aniel Koendjbiharie van de stichting Wan Okasi. Hij reageert desgevraagd op de speciaal ontworpen database voor werkbehoevende personen met een beperking.

De digitale voorziening die maandag is gelanceerd, biedt de mogelijkheid aan deze groep om met bedrijven in contact te komen. Die ondernemingen gaan vervolgens, op basis van de aard van de beperking, na hoe zo een persoon kan worden iingezet. Al deze informatie wordt in het digitale systeem geregistreerd. Voorts is er een volgsysteem om te zien wie al geholpen is aan een baan.

Het initiatief voor dit programma, ontworpen door Digital Talents Academy, komt van de Alliantie voor Decent Work voor Mensen met een Beperking. Dit collectief is vorig jaar op initiatief van de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB) in samenwerking met de UNDP opgericht. Behalve de ministeries van Sociale Zaken en Volkshuisvesting en Arbeid zijn diverse bedrijven en organisaties hierbij aangesloten.

VSB-directeur Steven MacAndrew vertelt dat doel acht van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen centraal staat bij de gedachte: eerlijke werkkansen bieden aan personen met een beperking. "Ons thema is 'leave no one behind'.  Middels de database willen we daadwerkelijk niemand achterwege laten." Alexis Armstrong, vertegenwoordiger van de UNDP in Suriname, wijst erop dat de bijdrage van het ontwikkelingsprogramma van de VN aan de totstandkoming van de database alles te maken heeft met het besef dat mensen met een beperking evenveel recht hebben als personen zonder een beperking.

Hij constateert dat, hoewel Suriname de conventie inzake de rechten van personen met een beperking heeft geratificeerd, er nog veel gedaan moet worden om de voorzieningen voor deze groep te verbeteren. "Met de ondersteuning van de overheid en het bedrijfsleven zijn er mogelijkheden voor deze groep. Zitten in een rolstoel mag geen reden zijn om niet te kunnen werken", meent Armstrong.

Voor de Nationale Stichting Blindenzorg Suriname (NSBS) is het programma "een mijlpaal". Directeur Natasia Hanenberg-Agard vertelt dat de stichting zelf al een eigen database erop nahoudt, hoewel misschien niet zo professioneel en ook acties onderneemt om werk te vinden voor haar leden. "Het is zeker een paar sprongen voorwaarts, want het zal nu gemakkelijker zijn om te zien waar de behoefte is en waar die ingevuld kan worden."

Voor nu krijgen eerst partners van de alliantie, zoals Wan Okasi en NSBS, de mogelijkheid om personen te registreren. De VSB gaat na hoe degenen die niet verbonden zijn aan een organisatie te bereiken met de applicatie.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina