Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • China wil samenwerking 'naar hoger niveau'

Ambassadeur China wil samenwerking ‘naar hoger niveau’

18/06/2019 09:07 - Cheflin Paulus

Overhandiging van computers door de Chinese ambassadeur Liu Quan aan minister Yldiz Pollack-Beighle van Buitenlandse Zaken.

Overhandiging van computers door de Chinese ambassadeur Liu Quan aan minister Yldiz Pollack-Beighle van Buitenlandse Zaken. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - Videoconferenties op het ministerie van Buitenlandse Zaken (Buza) zullen voortaan vlekkeloos en met de nieuwste technologie plaatsvinden. Minister Yldiz Pollack-Beighle nam maandag tien splinternieuwe geavanceerde computers in ontvangst van de Chinese ambassadeur Liu Quan. Deze zijn bedoeld voor videoconferenties in een speciaal daarvoor ingerichte ruimte op het departement.

Pollack-Beighle zei dat Buza nog veel op schema heeft op het gebied van buitenlandse partnerschappen. Ze belooft dat vooral de samenwerking met China veel vruchten zal afwerpen de komende maanden. Quan noemt de samenwerking met Suriname stabiel en kijkt uit naar het versterken van de banden. "Ik wil de relatie tussen Suriname en China naar een hoger niveau tillen."

De ambassadeur kondigde aan dat een huizenbouwproject gefinancierd door China binnenkort van start gaat. Er zullen 350 woningen worden opgezet door Chinese deskundigen. "Wij hebben al mensen die vanuit China naar Suriname komen. Het project is startklaar", zei hij gedreven.

Pollack-Beighle maakte van de gelegenheid gebruik om via Quan het Chinese staatshoofd Xi Jinping te bedanken voor de gift. Binnenkort belegt de bewindsvrouw een persconferentie over onder meer de vooruitgang op haar ministerie en het recente buitenlands beleid.

Eerder doneerde China vijf laptops en een multifunctionele printer aan Buza en 500.000 Renminbi (ruim 72.000 US dollar), dat volgens Miriam Mac Intosh, directeur Geopolitieke Aangelegenheden en Internationale Ontwikkelingssamenwerking, vrij mag worden besteed.

Pollack-Beighle zei dat in China een partner gevonden is die Suriname kan ondersteunen in veel zaken. Ze heeft graag dat veel meer ambtenaren wetenschappelijke en diplomatieke stukken gaan schrijven. "Wij hebben ook een partner in China gevonden die ons hierin kan ondersteunen. Ze kunnen ons helpen om kleine onderzoeksprojecten te helpen financieren." Suriname zal op jaarbasis nog eens SRD 100.000 ontvangen voor de versterking van de samenwerking tussen beide landen.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen