Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • 'Het gaat niet goed met de Inheemsen'

'Het gaat niet goed met de Inheemsen'

17/06/2019 10:32 - Jason Pinas

Theo Jubitana (m) is de nieuwe voorzitter van de Amazone Partij Suriname.

Theo Jubitana (m) is de nieuwe voorzitter van de Amazone Partij Suriname. Foto: Jason Pinas  

HOLLANDSE KAMP - De Amazonepartij Suriname(APS) heeft een nieuw hoofdbestuur. Het vijfkoppige team dat de partij uit haar winterslaap moet wakker schudden, is zaterdag geïnstalleerd in het Paraanse Hollandse Kamp. Theo Jubitana, kapitein van het dorp en voorzitter van de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (Vids), heeft het roer overgenomen van René Artist.

Met een warm applaus bedankten aanhangers van de partij Artist voor zijn leiderschap in de afgelopen jaren. "Ik heb altijd geprobeerd op te komen voor mijn mensen en voor het algemeen belang. Misschien niet altijd met succes, maar ik denk dat we trots mogen zijn op de partij", aldus Artist die werd benoemd tot erevoorzitter.

Met de ontvangst van een schouderdoek en een maraka werd Jubitana, kapitein van Hollandse Kamp en voorzitter van de Vereniging van Inheemse dorpshoofden in Suriname, gereed verklaard voor zijn nieuwe uitdaging. Het "gevoel voor mijn volk" is de beweegreden voor hem het voorzitterschap te aanvaarden.

Hij wil nu ook vanuit de politiek invloed uitoefenen op met name de erkenning van de grondenrechten. "Als Inheemsen via andere partijen in het parlement belanden, kunnen ze moeilijk iets doen omdat ze vanwege partijdiscipline monddood worden gemaakt." Vanuit een eigen partij denkt Jubitana het anders aan te kunnen pakken.

Hoewel hij nog niet te veel uit de doeken wil doen, verzekert de nieuwe voorzitter dat de APS meedoet met de verkiezingen van volgend jaar. Para is één van de districten waar de partij zich op zal richten. Volgens Jubitana zal geld geen obstakel zijn.

Het voornaamste doel van de APS is nog steeds hetzelfde: strijden voor een menswaardiger bestaan voor de Inheemsen. "We weten dat het niet goed gaat met Inheemsen in Suriname. Zij zijn onzeker, onrustig, verdrietig en boos", zegt Jubitana.

Hij stelt dat de "agressieve grond- en bosroof" in de leefgebieden de voornaamste redenen zijn voor de erbarmelijke toestanden waarin Inheemsen leven. De voorzitter zegt dat de politiek tot nu toe onvoldoende bescherming heeft geboden. "In sommige gevallen zijn politieke systemen en de overheid zelf debet aan de grondroof." Jubitana roept daarom alle Inheemsen op de partij te ondersteunen om te strijden tegen het onrecht dat hen wordt aangedaan.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina