Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Egyptische ex-president overlijdt in rechtbank

Egyptische ex-president Morsi overlijdt in rechtbank

17/06/2019 23:01

Egyptische ex-president Morsi overlijdt in rechtbank

Ex-president Morsi van Egypte is maandag in de rechtszaal overleden. Foto: Fox 29  

CAÏRO - Mohamed Morsi, de voormalig president van Egypte, is maandag in de rechtbank overleden, meldt de Egyptische staatstelevisie. Volgens de openbaar aanklager zakte het ex-staatshoofd in elkaar, nadat hij had gesproken in de rechtszaal. Morsi is 67 jaar geworden.

Hij was de eerste gekozen president in Egypte na de val van president Hosni Mubarak in 2011. Morsi, een kopstuk van de inmiddels verboden Moslimbroederschap, werd in 2013 afgezet en verbannen door het Egyptische leger.

Volgens de Moslimbroederschap zou Morsi zijn vermoord. De Vrijheids- en Rechtvaardigheidspartij (FJP) stelt onder meer dat de autoriteiten Morsi "medicatie hebben onthouden en hem walgelijk eten gaven".

De politicus is met opzet een "langzame dood" gestorven, aldus een verklaring op de website van de politieke tak van de Moslimbroederschap. De partij riep maandagavond alle Egyptenaren op samen te komen voor een massale begrafenis. Ook riep de Moslimbroederschap mensen van buiten Egypte op om bijeen te komen bij ambassades over de hele wereld.

De voormalig president zat een gevangenisstraf uit van twintig jaar voor de moord op demonstranten tijdens protesten in 2012 en zat een levenslange celstraf uit voor spionage. Hij moest volgens de staatstelevisie maandag in de rechtbank verschijnen voor een hoorzitting waarin hij wordt beschuldigd van spionage voor de Palestijnse groepering Hamas. NU.nl/Reuters/ANP

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen