Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Mensenrechtenchef VN naar Venezuela

Mensenrechtenchef VN naar Venezuela

14/06/2019 22:51

De Hoge Commissaris voor de Mensenrechten, Michelle Bachelet.

De Hoge Commissaris voor de Mensenrechten, Michelle Bachelet. Foto: AFP  

GENÈVE - VN-mensenrechtencommissaris Michelle Bachelet brengt volgende week een officieel bezoek aan Venezuela. Ze zal daar afzonderlijke gesprekken voeren met onder anderen president Nicolás Maduro en oppositieleider Juan Guaidó. Dat meldde haar kantoor vrijdag.

De Hoge Commissaris voor de Mensenrechten bezoekt het Zuid-Amerikaanse land van 19 tot en met 21 juni op uitnodiging van de regering. Bachelet zal ook praten met overheidsfunctionarissen, het hoofd van het Hooggerechtshof en de procureur-generaal. Daarnaast heeft ze ontmoetingen met "slachtoffers van mensenrechtenschendingen en hun families".

In de economische en politieke crisis waar Venezuela mee kampt, kwam het dit jaar al meerdere malen tot gewelddadige confrontaties. Eind februari veroordeelden de Verenigde Naties de acties van de veiligheidsdiensten en burgermilities bij confrontaties aan de grens. Bachelet sprak toen over "buitensporig geweld tegen ongewapende demonstranten en gewone burgers".

Oppositieleider Guaidó wordt door ruim vijftig landen, waaronder de Verenigde Staten en Nederland, erkend als de leider van Venezuela. Eind april poogde hij vergeefs het leger achter zich te krijgen. Maduro ziet zichzelf als rechtmatige regeringsleider en probeert al maanden te voorkomen dat hij wordt afgezet.

Enkele dagen na het bezoek van Bachelet begint de VN-mensenrechtenraad aan een sessie van drie weken. Volgens persbureau Reuters is de verwachting dat westerse staten daar de regering van Maduro zullen bekritiseren om het vermeende gebruik van buitensporig geweld en het wanbeheer dat geleid heeft tot chronische voedsel- en medicijntekorten. NRC.nl

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina