Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Melkzorgen

COMMENTAAR: Melkzorgen

14/06/2019 12:00

COMMENTAAR: Melkzorgen

 

MELKVEEHOUDERS KLAGEN OPNIEUW steen en been. Ze zijn de mening toegedaan dat opeenvolgende ministers van Landbouw Veeteelt en Visserij (LVV) geen enkele aandacht hebben gehad voor de problemen waarmee zij kampen en de uitdagingen waar ze voor staan. Mukesh Ramlagan, voorzitter van de veehoudersbond, hoopt dat de onlangs aangetreden LVV-minister Rabin Parmessar wel bereid is om met de boeren te praten. Die hoop sprak hij vorig jaar april ook uit toen Lekhram Soerdjan was benoemd als minister, maar daar is niets terecht van gekomen. Met diens voorganger Soeresh Algoe was de communicatie ook al beroerd.

De opkoopprijs van verse melk is het meest heikele punt. Vicepresident Ashwin Adhin zei eerder dit jaar dat de Melkcentrale Paramaribo (MCP) de melk voor SRD 3,75 per kilo moest afnemen. Maar daar houdt het bedrijf zich volgens Ramlagan totaal niet aan: er zou slechts SRD 1,75 worden betaald omdat het vetgehalte van de melk af zou wijken van wat is overeengekomen. Klachten van de boeren daarover worden genegeerd. Een andere afzetmogelijkheid hebben ze niet, want de twee andere producenten van melkproducten, Michi Natural Foods en Rudisa, maken alleen gebruik van geïmporteerde melkpoeder. Daardoor heeft de MCP een monopoliepositie en is het voor de melkleveranciers een kwestie van slikken of stikken.

Het is raar dat vanuit de regering die zegt het 'eigen product' te stimuleren, geen moeite wordt gedaan om de boeren en de melkveesector te hulp te schieten. Dat zal relatief niet veel vergen, want de boeren, koeien en infrastructuur zijn er al. Dus wat weerhoudt men ervan om de koppen bij elkaar te steken en te zoeken naar oplossingen? Die zullen er mogelijk ook toe kunnen leiden dat de producten die de MCP levert kwalitatief constanter en beter worden. Want nu gebeurt het te vaak dat de melk die de consument koopt, al vóór de vervaldatum bedorven. De MCP geeft winkeliers de schuld omdat zij de melk niet voldoende gekoeld zouden bewaren, maar dat is nooit bewezen.

Het in 2017 door Melkcentrale-directeur Dew Sitaram aangekondigde plan om in alle districten eigen fabriekswinkels op te zetten om de kwaliteit beter te kunnen waarborgen, is nooit van de grond gekomen. Als er niet snel verandering komt bij de Melkcentrale, lijkt het einde onvermijdelijk. De concurrentie is moordend met de twee lokale producenten en de massale import van houdbare verse melk uit Europa, die soms zelfs goedkoper is dan lokale melk. Sluiting van de MCP zou rampzalig zijn voor de boeren, die hun melk dan helemaal niet meer aan de straatstenen kwijt kunnen.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina