Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Beveiliging scholen Latour teruggebracht

Beveiliging scholen Latour teruggebracht

14/06/2019 21:27 - Naomi Hoever

Het aantal militairen dat de scholen te Latour bewaakt, is flink teruggeschroefd.

Het aantal militairen dat de scholen te Latour bewaakt, is flink teruggeschroefd. Foto: dWT  

PARAMARIBO - Het is vrijdag precies twee weken geleden dat er militairen op de St. Ceciliaschool, OS Hockey 1 en 2, voj Hockey, OS Mastklimmenstraat, LBO Latour, Mulo Latour en HPG Latour zijn geplaatst om het onveiligheidsgevoel dat heerste terug te brengen. Op de eerste dag waren er drie militairen per school gestationeerd, maar vanaf de tweede dag tot heden is het aantal teruggebracht tot één militair. "Er is niet echt veel veranderd, nadat we tamtam hebben gemaakt", zegt Marciano Naarden, trekker van de schoolleiders in Latour.

Ondanks dit alles voelen de leerkrachten en leerlingen zich veilig. "Geen enkel situatie is dusdanig om je 100 procent veilig te voelen. De buitenwereld weet niet dat er maar één militair op de school is. Toch geeft het een rustgevend gevoel. Liever één dan geen." De schoolleiders komen vrijdag bijeen om te evalueren. Aanvankelijk zou er een begeleidingssessie voor de getroffen scholen worden gehouden, maar die vindt geen voortgang.

Nadat zich op een aantal scholen in het ressort incidenten hadden voorgedaan, besloten schoolleiders de handen ineen te slaan om te praten over de veiligheidssituatie in en rondom de scholen. Dit resulteerde in een protest waarbij enkele van deze scholen voor twee tot zelfs drie dagen waren gesloten. Nadat ze de toezegging hadden van Onderwijsdirecteur Natasia Bennanon dat beveiligers op de scholen geplaatst zouden worden, werden de schooldeuren weer geopend.

Tot verbazing van de leerkrachten was het niet de beloofde beveiliging maar simpele bewakers die niet eens in staat bleken zichzelf te helpen bij een eventuele calamiteit. Dit zette kwaad bloed bij de leerkrachten en zij besloten hun beklag bij De Nationale Assemblee te doen. Er werd een petitie opgesteld en op eigen gelegenheid vertrokken de onderwijzers naar het parlementsgebouw. Na enkele uren werden zij ontvangen door voorzitter Jennifer Geerlings-Simons. Sinds de militaire beveiliging hebben zich geen incidenten meer op de scholen voorgedaan.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina