Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Lekke gevangenissen

COMMENTAAR: Lekke gevangenissen

12/06/2019 12:00

COMMENTAAR: Lekke gevangenissen

 

UIT DE GEVANGENIS te Santo Boma zijn zaterdag twee zware criminelen ontsnapt. Dat gebeurde op kinderlijk eenvoudige wijze: ze konden ongestoord hun cel uitglippen, vervolgens lopen naar de muur die de strafinrichting van de buitenwereld scheidt, daar een balk neerzetten waar ze tegen op konden klimmen om vervolgens de benen te nemen.

Eén van de mannen, Shailesh Orie, heeft slechts een dagje van zijn vrijheid kunnen genieten en werd zondag ingerekend. Maar de andere, Ramesh Persaud Mohes, loopt nog altijd vrij rond en vormt getuige zijn verleden een serieus gevaar voor de samenleving. Hij vermoordde in 2017 zijn vriendin en begroef haar achter op zijn erf. Hij moet een straf van twintig jaar uitzitten.

Het is niet de eerste keer dat gedetineerden ontsnappen. Sterker nog, het gebeurt met de regelmaat van de klok. Vers in het geheugen ligt nog de vlucht van Dion Griffith in maart van dit jaar in Nickerie. Ook hij kon op eenvoudige wijze ontsnappen. Hij heeft zijn ontvluchting met de dood moeten bekopen, want kort nadat hij in de kraag was gevat, werd hij doodgeslagen door penitentiaire ambtenaren (pa's). Negentien van hen werden in de weken daarna aangehouden, daarvan zitten enkelen vanwege hun betrokkenheid nog altijd vast.

Er zou eens goed onderzoek gedaan moeten worden hoe het mogelijk is dat criminelen relatief eenvoudig kunnen ontsnappen. Onderbezetting wordt als één van de oorzaken genoemd en gezien de verhalen van pa's is dat heel goed mogelijk. Maar dat verklaart niet, zoals in het meest recente geval, hoe twee zware jongens hun cel konden verlaten en ongezien weg wisten te komen.

Dat ze wisten dat er een balk was, wijst erop dat ze goed voorbereid waren. Onderbezetting of niet, er zal toch iemand iets moeten zijn opgevallen. Of er is een oogje toegeknepen door de dienstdoende pa's, zoals in het verleden vaker is gebeurd. Hopelijk brengt het door Wendel Pinas, hoofd voorlichting van het Korps Penitentiaire Ambtenaren te Santo Boma, aangekondigde onderzoek duidelijkheid.

Bovenal zullen eindelijk eens maatregelen genomen moeten worden om te voorkomen dat de Surinaamse strafinrichtingen niet meer zo lek als een zeef zijn, zodat veroordeelde criminelen blijven zitten waar ze horen te zitten: achter hoge muren.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina