Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Suriname begint lobby voor zetel VN-Veiligheidsraad

Suriname begint lobby voor zetel VN-Veiligheidsraad

10/06/2019 17:06 - Ivan Cairo

Minister Yldiz Pollack-Beighle van Buitenlandse Zaken spreekt de VN toe.

Minister Yldiz Pollack-Beighle van Buitenlandse Zaken spreekt de VN toe. Foto: Cia Pak  

PARAMARIBO - De regering heeft een langetermijnstrategie in gang gezet om een gooi te doen naar één van de niet-permanente zetels in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties (VN). Dit wordt tegenover de Ware Tijd bevestigd door minister Yldiz Pollack-Beighle van Buitenlandse Zaken.

St. Vincent en de Grenadines (SVG) is vrijdag met een stemverhouding van 185 tegen zes boven El Salvador verkozen om tussen 2020 en 2021 zitting te nemen in de Veiligheidsraad. SVG is het kleinste land ooit dat in dit uiterst belangrijk orgaan van de VN is gekozen. Naast het eiland zijn Estland, Vietnam, Niger en Tunesië gekozen.

De prestatie van SVG is een extra stimulans voor Paramaribo om met de ingezette lobby door te gaan. "Een overwinning voor het Caribisch Gebied. Een dag van vreugde voor onze regio", typeert Pollack-Beighle het succes van de Caricom-lidstaat. "Suriname heeft nu al stappen gezet om in de verre toekomst in dezelfde positie te zijn."

Paramaribo mikt op de termijn 2043-2044. Er zijn al stappen ondernomen om Suriname formeel als kandidaat aan te melden. De actieve lobby om de kandidatuur te ondersteunen is in de laatste vijf tot acht jaar vóór de verkiezing meldt de bewindsvrouw. Er zijn talrijke landen die zich de komende jaren kandidaat hebben gesteld.

"Het is een lange line-up, maar we moeten ergens een aanvang maken", zegt Pollack-Beighle. Volgens haar zijn de voordelen om zitting te hebben in de VN-Veiligheidsraad "legio". "Het belangrijkste is om als klein land bij te dragen op multilateraal niveau aan de wereldvrede en veiligheid."

Als lidland van de VN is het volgens haar ook belangrijk om in besluitvormingsorganen plaats te nemen. Daarnaast zal Suriname zich internationaal kunnen profileren door zijn "bekende principes in het buitenlandbeleid verder prominentie te geven".

Op St. Vincent en de Grenadines heeft de regering dinsdag uitgeroepen tot nationale vrije dag om de verkiezing te vieren. Het land stelde zich elf jaar geleden voor het eerst kandidaat en is er nu pas in geslaagd gekozen te worden. "Het is een heerlijke overwinning; heerlijk, heerlijk", zei premier Ralph Gonsalves vrijdag in New York op de radio, kort nadat de stemming bekend werd gemaakt.

"191 landen stemden. Het was opwindend; we wisten dat mensen ons overweldigende steun zouden geven, omdat we voor het eerst mensen openlijk lieten blijken dat ze St. Vincent en de Grenadines ondersteunen. Ze hielden niet van deze specifieke uitdaging en sommigen namen zelfs foto's van hun stembriefjes om ons dat te laten zien. Het was indrukwekkend en ik zal het je nu vertellen, tranen kwamen in mijn ogen toen het resultaat werd bekendgemaakt. Historisch! Het kleinste land dat ooit in de Veiligheidsraad is gekozen, in het veertigste jaar van onze onafhankelijkheid", aldus een uitgelaten maar zeer geëmotioneerde Gonsalves.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina