Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • ‘Moe maar tevreden’

‘Moe maar tevreden’

10/06/2019 06:11 - Merredith Bruce

Christiaan Triebert, de keynote speaker op het symposium over onderzoeksjournalistiek.

Christiaan Triebert, de keynote speaker op het symposium over onderzoeksjournalistiek. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - Het is zaterdagavond, iets na zeven. Enkele deelnemers aan het symposium over onderzoeksjournalistiek komen voor een naborrel bijeen in het gebouw van stichting The Back Lot aan de Heerenstraat. Ze zijn nog erg onder de indruk van de presentatie van online onderzoeksjournalist Christiaan Triebert (The New York Times) die enkele uren daarvoor als keynote speaker optrad, bij de afsluiting van het symposium in hotel Krasnapolsky.

Hij behoort ook tot het gezelschap. Triebert past op 'aandringen' van de aanwezigen, onder wie journalisten, zijn digitale onderzoekstechnieken toe op een geval dat zich hier heeft voorgedaan. Vol spanning wordt toegekeken hoe de 'visual investigator' op het computerscherm te werk gaat. Onderwijl loopt Hennah Draaibaar, directeur van The Back Lot, met een zichtbaar vermoeid gezicht rond.

De drie symposiumdagen (6,7,8 juni) die door de stichting zijn gehouden, zitten erop. Hoe ze terugkijkt? "Moe, maar tevreden!", klinkt het met een ineens opgefleurd gelaat. Draaibaar vindt het vooral "geweldig" dat de deelnemers "het vuur te pakken hebben gehad" na de presentatie van Triebert. "Hij was het toefje op de taart. Hij kwam, zag en hij overwon en daar hebben we het voor gedaan."

Met het initiatief voor de driedaagse bijeenkomst heeft de stichting beoogd om bij te dragen aan het versterken van onderzoeksjournalistiek in Suriname. Journalisten en andere geïnteresseerden hebben middels trainingen en workshops in parallelle sessies kennis en vaardigheden aangeleerd hierover. 

Onder meer datajournalistiek kwam aan de orde en andere onlinetechnieken om op een gemakkelijke manier onderzoeksjournalistiek toe te kunnen passen. Er zijn ook presentaties gehouden waarbij journalisten verteld hebben op welke manier zij te werk zijn gegaan bij hun onderzoeksverhaal.

Triebert is lid van het online-speurderscollectief Bellingcat. Alleen maar met gebruikmaking van open onlinebronnen zoals Google Earthis hij in staat om grote misstanden te onthullen. Die technieken heeft hij gedeeld met de participanten. "Ook in Suriname zijn heel veel mogelijkheden met deze onderzoekstechnieken, bijvoorbeeld als het gaat om onderwerpen zoals ontbossing of illegale visserij", zegt hij desgevraagd.

'Wat is de volgende stap na het symposium?', vraagt de Ware Tijd aan Draaibaar. "Bellingcat geeft cursussen en nu dat we dit weten gaan we ermee aan de slag. Er is duidelijk behoefte om te weten hoe we onderzoeksjournalistiek op een goedkope, veilige en goede manier kunnen uitvoeren."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina