Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • SVJ zoekt fondsen voor onderzoeksjournalistiek

SVJ gaat op zoek naar fondsen voor onderzoeksjournalistiek

08/06/2019 05:29 - Merredith Bruce

SVJ gaat op zoek naar fondsen voor onderzoeksjournalistiek

Foto: Facebookpagina SVJ  

PARAMARIBO - De Surinaamse Vereniging van Journalisten (SVJ) is zich bewust van factoren die het bedrijven van onderzoeksjournalistiek beperken. Daarom zullen mogelijkheden worden gecreëerd voor journalisten, om tóch diepgravend onderzoek te kunnen doen naar onderwerpen. Een daarvan is om op zoek gaan naar fondsen. “We beginnen er meteen aan”, zegt SVJ- voorzitter Carla Boëtius.

Ze heeft vrijdag in haar toespraak bij de opening van het symposium over onderzoeksjournalistiek van The Back Lot de noodzaak van dit principe benadrukt. Het is één van de pijlers van een gezonde democratie, stelt de SVJ-voorzitter. "Door goed onderzoek worden tal van zaken aan het licht gebracht en blijven burgers op de hoogte." Echter, ze komt tot de conclusie dat er factoren zijn die het bedrijven hiervan beperken. "Het probleem is dat onderzoeksjournalistiek duur is, waardoor media-eigenaren vaak niet geneigd zijn om daarin te investeren", noemde ze als een van de factoren. De SVJ gaat na op welke manier er fondsen kunnen worden gecreëerd om de onderzoeksjournalistiek te stimuleren. De voorzitter stelt dat journalisten echter geen reden hebben om met gekruiste armen te gaan zitten. Als ze echt aan de slag willen als onderzoeksjournalist, moeten ze beginnen, adviseert Boëtius.

De SVJ-voorzitter constateert daarnaast ook uitdagingen. "In Suriname met zijn kleinschaligheid, waar bijna een ieder elkaar kent, blijft het een uitdaging om artikelen waaraan gedegen onderzoek vooraf is gegaan, te publiceren." Ze noemt het symposium belangrijk om kennis op te steken over hoe om te gaan met deze uitdagingen. Op de bijeenkomst krijgen deelnemers, in het bijzonder journalisten, via trainingen en workshops instrumenten aangereikt voor wat betreft onderzoeksjournalistiek. Boëtius vindt het van belang dat SVJ-leden worden bijgeschoold en de gelegenheid krijgen om ervaringen uit te wisselen. "Eenieder die hier aanwezig is, moet in principe al bekend zijn met de basisprincipes van goede journalistiek. Toch is het altijd goed om van personen met meer ervaring te vernemen hoe zij dat hebben gedaan."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen