Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Achterstand padie-inzaai wordt ingelopen

Achterstand padie-inzaai wordt ingelopen

08/06/2019 07:18 - Beta Debidien

Padie wordt machinaal ingezaaid.

Padie wordt machinaal ingezaaid.  

NIEUW-NICKERIE - De achterstand in de inzaai van padie in dit hoofdseizoen wordt gestaag ingelopen. Uit cijfers van het ministerie van Landbouw Veeteelt en Visserij (LVV) Regio-West blijkt dat tot vorig weekeind er ongeveer achtduizend hectare is ingezaaid in alle ressorten van Nickerie. De inzaai van padie is dit seizoen in de derde week van mei, drie weken later dan normaal, begonnen. De officiële inzaaiperiode vastgesteld door het ministerie loopt namelijk van 1 mei tot en met 30 juni.

Volgens Guido van der Kooye, coördinator van het ministerie, is de inzaai nu behoorlijk op gang gekomen en zal de wekelijkse inzaai vanaf deze week boven de vierduizend hectare bedragen. "Ik denk dat we zo tegen eind juni reeds op 25.000 hectare zullen zijn en in de resterende twee weken komen we op iets boven de dertigduizend hectare", zegt de LVV-voorman. Volgens hem gaat de kleine landbouw in vergelijking met de grote landbouwbedrijven de komende weken flink omhoogschieten, waarbij de verhouding misschien drieduizend op duizend hectare voor de kleine landbouwers zal zijn.

"We hebben tot op heden geen noemenswaardige problemen gehad in de diverse landbouwgebieden. Ook in Wageningen, de Middenstandspolder en de rechteroever van de Nickerierivier loopt de inzaai vlot." Volgens van der Kooye is het wel zo dat de boeren in Wageningen en de Middenstanspolder water uit de loos- en irrigatieleidingen moeten pompen. "Er is voldoende water en de regens helpen ook mee om de rijstarealen te bevloeien."

Het ministerie zal daarnaast binnenkort een project uitvoeren waarbij de zandwegen in Nickerie volledig hersteld zullen worden. Dit moet ertoe leiden dat de bereikbaarheid van de arealen wordt verbeterd." De goedkeuring aan het project is gegeven, maar de middelen moeten nog vrijgemaakt worden." Het gaat om tweeduizend kubieke meter klink- en schelpzand dat verwerk zal worden op de wegen.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina