Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Kleurrijk Voetbal krijgt toegezegde tien hectare

Toegezegde 10 hectare voor Mondiaal Kleurrijk Voetbal

07/06/2019 00:07 - Wilfred Leeuwin

Roy de Miranda, voorzitter van de stichting Mondiaal Kleurrijk Voetbalelftal.

Roy de Miranda, voorzitter van de stichting Mondiaal Kleurrijk Voetbalelftal. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - Stichting Mondiaal Kleurrijk Voetbal krijgt eindelijk de tien hectare grond die in 2016 aan haar was toegezegd. Op dit terrein in Commewijne moeten binnen enkele jaren een opleidingscentrum en voetbalacademie verrijzen. Dit was één van de doelen van profvoetballers van het Kleurrijk Elftal die precies dertig jaar geleden omkwamen.

Hun vliegtuig, een DC8 van de Surinaamse Luchtvaartmaatschappij, storrte in de vroege ochtend van 7 juni 1989 dichtbij Zanderij neer. Daarbij kwamen 176 passagiers om inclusief veertien spelers en de trainer van het Kleurrijk Elftal. Hun teamgenoten Sigi Lens, Edu Nandlal en Radjin de Haan behoorden tot de elf overlevenden. Roy de Miranda, voorzitter van Mondiaal Kleurrijk Voetbal, zegt dat de afgelopen tien jaar de herdenking van "de grootste ramp in de geschiedenis van Suriname" in de vergetelheid dreigt te geraken.

"Deze ontwikkeling doet geen recht aan de waarde die de dodelijke slachtoffers en zij die de ramp hebben overleefd, hebben gehad. Evenmin is dat, met betrekking tot de nabestaanden van deze onfortuinlijke slachtoffers, het geval. Hun dierbaren mogen nimmer worden vergeten. Zij hebben in meer of mindere mate last van trauma's die verband houden met deze catastrofale ramp en behoeven nazorg", zegt De Miranda.

Zijn stichting organiseert sinds 2009 de herdenking anders: alle slachtoffers worden simultaan, waardig en met respect herdacht. Dat zal ook dit jaar het geval zijn. De herdenking op de begraafplaats Annette's Hof aan de Jagernath Lachmonstraat, waar een monument is, zal met militaire eer plaatsvinden. Er zal een audiovisuele reconstructie van de ramp worden gepresenteerd, terwijl regeringsvertegenwoordigers en De Miranda het woord zullen voeren.

De voetbalacademie is volgens De Miranda een droom geweest van Sonny Hasnoe, de oprichter van Kleurrijk Voetbal en later de Suriprofs. Hij is op 3 januari 2018 overleden. Dat de academie nu eindelijk zal komen is als een ode aan hem. "De missie moet koste wat het kost door ons worden volbracht", zegt de voorzitter. Bij de herdenking zal de beschikking voor de grond door een regeringsvertegenwoordiger worden overhandigd. "De Sonny Hasnoe Kleurrijk Academie komt daarmee een stap dichterbij." Volgens de voorzitter opent dit onmiddellijk de weg voor een transparante samenwerking met internationale voetbalgrootheden en clubs.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina