Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Beleid loslaten op voedselveiligheid

Nog veel werk voor voedsel en voedingszekerheid

07/06/2019 04:19 - Amanda Palis

Francis Neuman en Henk Ramnandanlal.

Francis Neuman en Henk Ramnandanlal. Foto: Stefano Tull  

PARAMARIBO - “Er moet geïnstitutionaliseerd beleid komen om voedselveiligheid en zekerheid te kunnen garanderen”, is de conclusie van Henk Ramdannanlal. Hij is als FAO-consultant samen met Francis Neuman betrokken bij het Food and Nutrition Security-plan (FNS) van Suriname. Het project is uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij dat als de coördinerende instantie fungeert binnen FNS.

Zowel Neuman als Ramdannanlal is het ermee eens dat er veel werk aan de winkel is voor alle actoren die voedselveiligheid en zekerheid moeten garanderen. Neuman heeft samen met Sherida Mormon een rapport samengesteld dat een overzicht geeft van de heersende beleidsvormen, middelen en capaciteiten die beschikbaar zijn. "In het onderzoek zijn wij tal van projecten en onderzoekingen tegengekomen die raakvlakken hebben met FNS. Maar doordat bepaalde sectoren slechts deels zijn georganiseerd vormt dat beperkingen in de uitvoering van FNS", meldt Neuman in zijn rapport.

Ook is er geconstateerd dat beleid en programma's niet voldoende toekomstgericht zijn om bedreigingen als klimaatverandering en sociaal-economische veranderingen aan te pakken. "De knelpunten voor de voedselproductie- en consumptieketen zijn onduidelijke landallocatie/grondrechten, toegang tot financiering en ontoereikende technologie voor productie, verwerking en marketing. Er is geen duidelijke integrale en gerichte ondersteuning door de overheid", concludeert Neuman.

Het onderzoek is in 2017 van start gegaan en is met deze laatste sessie in de afrondende fase. "We kunnen natuurlijk alleen hopen dat onze aanbevelingen in het rapport worden doorgevoerd door LVV. Het ministerie moet natuurlijk ook eerst op zoek gaan naar financiers die het plan ondersteunen." Ramdannanlal onderstreept vooral dat met goede structurering en beleid de landbouw een belangrijke rol kan hebben in de toekomstige economie van Suriname.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina