Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Waterschappen moeten verzelfstandigen

Waterschappen moeten verzelfstandigen

06/06/2019 00:06 - Beta Debidien

Waterschappen moeten verzelfstandigen

Foto: Beta Debidien  

NIEUW-NICKERIE - De nieuwe besturen voor waterschappen die begin juli gekozen worden, moeten werken aan verdere verzelfstandiging van de waterschappen in Nickerie. “Ze zullen moeten laten zien dat ze willen werken om hun landbouwgebieden gezond te helpen maken, zodat de productie kan worden opgevoerd”, zegt Guido van der Kooye, voorzitter van de Commissie begeleiding waterschappen. Door verzelfstandiging zal geen beroep meer hoeven te worden gedaan op de overheid.

Een van de zaken waar bijzondere aandacht aan besteed moet worden, is verbetering van vooral de natte infrastructuur voor de inzaai. De voorzitter zegt dat niet alle besturen geïnventariseerd hebben hoe het gesteld is met de conditie van de irrigatieleidingen "terwijl wij duidelijk een afspraak hadden dat dat vóór de inzaaiperiode moest gebeuren. De nieuwe besturen moeten dit alsnog doen", benadrukt hij.

Ze moeten ook hun onderhoudsplan en begroting voor een jaar ter beoordeling indienen bij de commissie. De belanghebbenden van alle gebieden moeten een bijdrage leveren, zodat de besturen in staat zullen zijn om hun gebieden in een optimale conditie te houden.

Van der Kooye zegt dat de Inter Amerikaanse Ontwikkkelingsbank ongeveer 30 miljoen US dollar beschikbaar heeft gesteld voor herstel van de waterschappen. Het gaat daabij onder andere om het dichten van lekkages in de sluisdeuren bij het pompgemaal in de Clarapolder. Met de uitvoering van de werkzaamheden moet in de tweede helft van het jaar worden begonnen.

Alleen op een vergadering met belanghebbenden mogen besluiten genomen worden over besteding van het geld. De leden bepalen zelf welke werken uitgevoerd moet worden in hun gebied. "We gaan dat zeker doen, onder andere ter verbetering van de infrastructuur van onze landbouwgebieden", zegt rijstboer Kisoor Jagan. Volgens hem betekent het goed functioneren van de waterschappen ook betere infrastructuur van de landbouwgebieden om probleemloos te kunnen produceren.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen