Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COLUMN: Wat een (criminele) sfeer

COLUMN: Wat een (criminele) sfeer

06/06/2019 14:00 - Pokay Tongo

COLUMN: Wat een (criminele) sfeer

Stuart Rahan  

Criminaliteit is als een sluipwesp de politiek binnengetreden. Geen nieuws maar wat wel nieuw is, is nu het gebruik daarvan om tegenstanders te criminaliseren. In het tijdperk van mobiele telefoons met camera is het dan ook niet moeilijk een politicus te criminaliseren. Een foto zegt namelijk meer dan duizend woorden. Reagluurders haken daarmee politieke tegenstanders een pootje op weg naar de verkiezingen. Het zijn keiharde stoten onder de gordel die dagen pijn doen. VHP-topman Chan Santokhi is het nieuwe slachtoffer maar het zal niet bij hem alleen blijven. Het staat allemaal in het teken van het zelfbevlekte gezicht te maskeren.

Je kan zaken ook omkeren. In Nederland zijn de Surinaamse president (11 jaar) en Ronnie Brunswijk (7 jaar) veroordeelde drugscriminelen. Door bewust met deze politici op de foto te gaan, betekent het dat jij ook crimineel gedrag vertoont? Door met hen in het politieke bedrijf zaken te doen, betekent het dat je uit hetzelfde hout gesneden bent? Politiek is samenwerking met compromissen tot wederzijds voordeel. We leven niet in Noord-Korea, Saoedi-Arabië of China waar leiders verheerlijken verplichte kost is. Je riskeert anders een heropvoedingskamp of je kunt in het ergste geval jouw stem nooit meer motiveren.

Tijdens het WK-voetbal in Zuid-Afrika poseerden prins Willem-Alexander en prinses Máxima met drugscrimineel Piet Wortel. Niet lang daarna werd Piet veroordeeld tot zeven jaar gevangenisstraf. Je zou het toch raar vinden als Piet Wortel van koninklijke bloede zou zijn en nog raarder als Willem-Alexander en Maxima zich met hun drugscompagnon lieten vereeuwigen. Het laatste had wel gekund trouwens als het Nederlandse koningshuis haar aandelen in de cocaïnehandel niet had opgegeven en het verbod op die drugs niet had onderschreven (De handelsreiziger van de Nederlandse cocaïne fabriek - Conny Braam).

We kunnen ons ook de diplomatieke rel herinneren, ontstaan nadat in de wandelgangen van de Verenigde Naties presidentsvrouw Ingrid B-W in 2014 op de foto ging met koningin Máxima. Oud VN-ambassadeur Henry Mac Donald maakte de gigantische fout om dit onbedoelde onofficiële moment vast te leggen en viaFacebookte delen. De Nederlandse Rijksvoorlichtingsdienst: 'Het betreft een informele foto die ongevraagd is gemaakt.' Kabinet van de president: 'Een foto van First Lady Ingrid Bouterse-Waldring en Koningin Maxima, zoals via social media gepubliceerd, is geen officiële publicatie van de Republiek Suriname.' Beide overheden trekken hun handen af van dit ongemakkelijke fotomoment.

Voor Nederland gold echter eerder de reden dat koningin Máxima niet wist dat zij poseerde met de echtgenote van de in Nederland veroordeelde drugscrimineel Desiré B. Henry Mac Donald: "Heel jammer, maar ik heb een dure les geleerd." Voor Henry Mac Donald een dure les. Maar wat betekent zo'n foto voor politici met goede bedoelingen? Sinds de militaire machtsovernames (1980/1990) gevolgd door de democratische positionering van dezelfde personen, heeft de criminaliteit juist wild om zich heengeslagen.

Het lijkt alsof deze constellatie criminaliteit juist aantrekt in plaats van deze bestrijdt. De tonnen drugs die al jaren worden onderschept (internationale zeehavens) met als voorlopig hoogtepunt de in januari van dit jaar onderschepte 2,5 ton cocaïne in de haven van Paramaribo, zijn voldoende bewijsmateriaal. Te bedenken dat volgens DEA-waarden er slechts tien procent van wordt onderschept.

Dit criminele probleem schreeuwt al decennia om een oplossing. Een lastige klus om te klaren als je de liquidaties in dit circuit onderkent. Daar zullen nieuwe machthebbers zich tegen moeten wapenen, zonder aanzien des persoon. Door politici met het hart op de juiste plaats zonder bewijs of veroordeling te criminaliseren, maak je het voor de kiezer, met ook het hart op de juiste plaats, niet makkelijker op het vertrouwen in de politiek te herwinnen. Criminelen gedijen zeer goed in de vertroebelde sfeer. Het is een criminele sfeer die wij niet moeten willen. 

taknangami@live.nl

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina