Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Personen met beperking verwachten veel van Misiekaba

Personen met beperking verwachten veel van Misiekaba

04/06/2019 10:57 - Merredith Bruce

Aniel Koendjbiharie, voorzitter van Stichting Wan Okasi.

Aniel Koendjbiharie, voorzitter van Stichting Wan Okasi.  

PARAMARIBO - André Misiekaba heeft bij overname van het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (Sozavo) zijn personeel opgeroepen om gezamenlijk “het verschil uit te maken”. Stichting Wan Okasi hoopt dat dit ook zal gelden voor het beleid ten aanzien van mensen met een beperking.

"Tussen nu en volgend jaar (de verkiezingen… red.,) moeten een aantal dingen gedaan worden", zegt voorzitter Aniel Koendjbiharie enigszins gebiedend. De lichte frustratie klinkt door in zijn woorden. Begrijpelijk, omdat het de zoveelste minister is die Wan Okasi voorbij ziet komen bij Sozavo, maar de waslijst aan zaken die moet worden aangepakt of verbeterd, blijft lang.

"Iedere keer komt er een nieuwe minister, dan moet je het verhaal opnieuw vertellen en de minister moet zich opnieuw gaan oriënteren", verzucht Koendjbiharie. De introductie van de Moni Karta vindt hij prijzenswaardig. Echter moet hij constateren dat de voorganger van Misiekaba, Cristien Polak, eigenlijk niet veel verder is gekomen dan dit initiatief. "Het zorgvervoerproject heeft ze helpen trekken", zegt hij nadenkend, "maar verder zijn er niet echt wapenfeiten neergezet."

Wan Okasi hoopt in elk geval dat haar opvolger zich maximaal inzet voor de doelgroep. Als prioriteit noemt hij de wettelijke vaststelling van de financiële uitkering aan personen met een beperking. "We willen eens eindelijk dat dit wettelijk wordt geregeld, zodat geen enkele regering komt en maar doet waar zij zin in heeft."

Wan Okasi heeft in augustus 2017 een conceptwet hierover aangeboden aan het parlement en de toenmalige minister. De gedachte hierachter is dat de uitkering wordt vastgesteld naar de aard van de beperking. "Nu krijgt iedereen SRD 325. Voor de één stelt dit veel voor maar voor de ander stelt het niets voor."

Als voorbeeld noemt Koendjbiharie iemand die bedlegerig is en meer onkosten maakt dan iemand die slechtziend is. Voor personen die een beperking hebben maar wel in staat zijn om te werken, dient Sozavo de mogelijkheid daartoe te creëren.

Verder wordt verwacht dat er meer geld wordt vrijgemaakt voor de zorgvervoeronderneming, die Wan Okasi in april is begonnen. De vraag naar zorgvervoer is groot en daarop wil de stichting inspelen. "Zodat we meer mensen kunnen vervoeren en daarmee bijdragen aan hun ontwikkeling."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina