Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Inheemsen ziedend over gronduitgifte bij Powaka

Inheemsen ziedend over gronduitgifte bij Powaka

03/06/2019 00:04 - Van onze redactie

Ex-minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hupbronnen heeft zonder instemming van de lokale dorpsgemeenschap van Powaka grond uitgegeven binnen hun leefgebied.

Ex-minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hupbronnen heeft zonder instemming van de lokale dorpsgemeenschap van Powaka grond uitgegeven binnen hun leefgebied. Foto: Stefano Tull  

PARAMARIBO - Inheemsen zijn woedend over gronduitgifte door het ministerie van Natuurlijke Hupbronnen (NH) binnen het leefgebied van Powaka voor zandafgraving. Wat vooral steekt is dat met toenmalig minister Regilio Dodson was afgesproken dat de gronden niet zouden worden uitgegeven. Toch heeft hij dit vóór zijn aftreden, op de valreep, gedaan.

In een persbericht van de Organisatie van Samenwerkende Inheemse dorpen in Para en Wanica (Osip) staat dat Powaka op 30 mei erachter is gekomen dat de gronduitgifte op 2 mei heeft plaatsgevonden. Para Sati Industries (PSI) heef via twee beschikkingen achthonderd hectare land in het leefgebied van Powaka toegewezen gekregen. Het bedrijf mag er savannezand afgraven. 

PSI probeert volgens Osip al geruime tijd "middels hand-en-spandiensten en brute bedreigingen" toestemming te krijgen om zand te mijnen op 2.400 hectare grond van het dorp. Op dit stuk land bevinden zich de rooms-katholieke kerk, school en enkele woningen.

Dodson had de belangenorganisatie de verzekering gegeven dat er geen beschikkingen worden uitgegeven zonder instemming van Powaka. Bovendien zou er een overzicht van alle uitgegeven concessies binnen de inheemse gebieden beschikbaar worden gesteld.

Osip zegt dat de overheid met haar handelen totaal voorbij gaat aan afspraken met haar én het Kalina- en Lokono-vonnis van het Inter-Amerikaans Hof voor Mensenrechten tegen de Staat Suriname negeert. Het vonnis houdt in dat vanaf 2016 alle gronduitgiften en economische activiteiten in inheemse gebieden onmiddellijk moesten worden stopgezet.

De inheemsen zijn dit gedrag van de overheid meer dan zat. Zij hebben PSI nadrukkelijk verboden werkzaamheden uit te voeren in het leefgebied Powaka. In een brief aan de nieuwe minister van NH wordt dringend gevraagd om alle beschikkingen in het leefgebied per direct in te trekken.

Ook worden assembleeleden opgeroepen zich uit te spreken hierover. "De inheemsen zullen deze vorm van grondroof binnen hun leefgebied niet toestaan en genoodzaakt zijn dit met alles wat in hun bereik zit te voorkomen", aldus de verklaring.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina