Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Jeugdparlement adviseert Minowc

Jeugdparlement geeft adviezen over onderwijsproblemen

01/06/2019 21:15 - Merredith Bruce

NJP-ondervoorzitter Dinesh Parag (l) en NJP-voorzitter Kelvin Koniki.

NJP-ondervoorzitter Dinesh Parag (l) en NJP-voorzitter Kelvin Koniki. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - Het Nationaal Jeugdparlement (NJP) heeft een rapport in concept, bestemd voor de minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (Minowc). Hierin worden aanbevelingen en adviezen gedaan over problemen die met het onderwijs te maken hebben. Het gaat om uiteenlopende zaken die het jeugdorgaan zelf heeft geconstateerd en die door andere personen of instanties zijn gerapporteerd.

"Voor bepaalde problemen zijn er oplossingsmodellen aangedragen en anderzijds gaat het om problemen die we gewoon onder de aandacht brengen van de minister", zegt voorzitter Kelvin Koniki. In het rapport wordt ook gesproken over het veiligheidsvraagstuk op scholen dat nu actueel is. Verder wordt ook de wijziging van de leerplichtwet aangehaald. "Het werk van het jeugdparlement is duidelijk: het gaat om de stem van de jongeren", zegt Koniki. Dat er nog geen geld beschikbaar is om te vergaderen, houdt hem niet tegen om zijn werk verder te doen.

Het NJP heeft vorige maand van het ministerie van Sport- en Jeugdzaken te horen gekregen dat, vanwege de nog niet goedgekeurde begrotingen, nog geen geld beschikbaar is om te kunnen vergaderen. Koniki: "Wij kunnen ons niet terugvinden daarin." Hij verwijst naar de Grondwet. Daarin is bepaald dat zolang de begroting van het nieuwe dienstjaar niet is afgekondigd, die van het vorige dienstjaar als grondslag dient van het beheer. Koniki: "Het lijkt me goed dat er geld beschikbaar wordt gesteld voor zaken die prioriteit behoeven, zoals vergaderingen."

Hoewel de minister van Sport- en Jeugdzaken had toegezegd dat er naar mogelijkheden gezocht zouden worden, is dat niet gebeurd, jammert de jeugdparlementsvoorzitter. Ondanks de situatie proberen de jeugdparlementariërs toch hun werk normaal voort te zetten. Zo was er vorige week een ontmoeting met de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven, voor eventuele samenwerking om jeugdigen te helpen aan een vakantiejob. Het jeugdparlement zal op zoek gaan naar jongeren die hieraan behoefte hebben.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina