Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Mangre trekt zich lot districtkwekelingen aan

BvL/ALS-voorzitter trekt zich lot van districtkwekelingen aan

01/06/2019 07:16 - Naomi Hoever

BvL-voorzitter Reshma Mangre heeft de kwestie van de districtkwekelingen onder de aandacht gebracht van minister Lillian Ferrier van Onderwijs Wetenschap en Cultuur.

BvL-voorzitter Reshma Mangre heeft de kwestie van de districtkwekelingen onder de aandacht gebracht van minister Lillian Ferrier van Onderwijs Wetenschap en Cultuur. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - Het lot van districtkwekelingen (DK) is door bondsvoorzitter Reshma Mangre van de Bond van Leraren en de Alliantie van Leerkrachten in Suriname (ALS) onder de aandacht gebracht van minister Lillian Ferrier van Onderwijs Wetenschap en Cultuur. Dit gebeurde dinsdag tijdens een onderhoud van de bewindsvrouw met alle onderwijsbonden.

Vorige maand hebben deze leerkrachten die in het achterland lesgeven een schrijven van het Onderwijs der EBGS ontvangen. In de brief werd hen duidelijk gemaakt dat zij per 1 augustus moeten aantonen dat zij op een vervolgopleiding staan ingeschreven. Blijft dat bewijs uit, dan kunnen zij niet langer lessen verzorgen. Hoewel aan de groep dispensatie is verleend om het komend schooljaar les te blijven geven, zijn daar voorwaarden aan gekoppeld.

Dit kan voor Mangre niet door de beugel. Zij wijst erop dat met de invoering van het herwaarderingsprogramma voor onderwijsgevenden, districtskwekelingen en personen met een boslandacte zijn verheven tot vierdegraadspersoneel. Bij haar kan het er niet in dat deze leerkrachten een brief krijgen waarin staat dat zij niet meer voldoen aan de kwalificaties. De bondsvrouw zegt dat de voorwaarden niet haalbaar zijn, omdat er geen vervolgopleidingen zijn in het binnenland en de afstanden om naar de stad af te reizen te groot zijn.

Voorts moet volgens Mangre worden nagegaan wat bij deze leerkrachten aansluit en of zij aan de eisen voldoen. In De Nationale Assemblee sprak Ferrier de vorige week over 'distance learning' voor deze groep. Mangre vermoedt dat dat onhaalbaar is, omdat niet een ieder in het binnenland over internet of een smartphone beschikt. "De faciliteiten zouden eerst gecreëerd moeten worden."

Voorts moet ook vast komen te staan wie les in het binnenland gaat verzorgen als deze groep wordt gemuteerd. DK's zijn personen die tot het eerste of tweede jaar van de kweekschool zijn gegaan en een korte opfriscursus van de EBGS hebben gevolgd om in het binnenland les te kunnen verzorgen. Omdat deze leerkrachten voor een bijzondere school werken, verleent het ministerie dispensatie aan de groep om les te mogen verzorgen.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina