Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Bananenaanplant FAI gereduceerd tot 50 procent

Bananenaanplant FAI gereduceerd tot 50 procent

30/05/2019 03:12 - Van onze redactie

De bananenaanplant te Jarikaba.

De bananenaanplant te Jarikaba. Foto: Jason Leysner  

PARAMARIBO - De gevreesde Moko-ziekte heeft de afgelopen vier jaar zwaar ingehakt bij bananenbedrijf Food and Agricultural Industries (FAI). De aanplant te Nickerie en Saramacca is in die periode teruggebracht tot ongeveer de helft. Het bedrijf overleeft daardoor nauwelijks. Moko is een bekende ziekte in de bacovensector waarmee vrijwel elk bedrijf kampt.

Na zware ingrepen schijnt de situatie te zijn gestabiliseerd, maar het zal ongeveer anderhalf jaar duren voordat de onderneming weer zal zijn opgekrabbeld. De situatie wordt desgevraagd bevestigd door bondsvoorzitter Dayanand Dwarka. Echter, hij wil er niet veel over zeggen, om paniek te voorkomen. De situatie zou nu onder controle zijn.

Van huidig directeur Vincent Bocquillon, die er bijkans een jaar de scepter zwaait, kon ondanks langer dan een maand proberen, geen reactie worden verkregen. Bij FAI is de situatie al jaren precair. De constante problemen zouden toenmalig directeur Eduardo Melendez zelfs de kop hebben gekost. Hij kon niet voorkomen dat, toen in 2015 ongeveer 25 procent van de aanplant was aangetast en gedacht werd het ergste te hebben gehad, toch meer slagen werden geïncasseerd.

Er zijn nu drastische maatregelen getroffen, waarbij hele arealen zijn vernietigd en delen voor een periode bewust zijn verzopen om de bacterie uit te roeien. Er is buitenlandse expertise aangetrokken om het tij te keren. In Nickerie wordt geteeld in de Koningin Julianapolder en Nickerie ll. Deze tweede locatie is compleet vernietigd. Te Jarikaba is ongeveer de helft van de aanplant weg. Op alle locaties zijn draconische maatregelen doorgevoerd om verdere besmetting tegen te gaan.

Dwarka schat dat het ongeveer anderhalf jaar zal duren alvorens het bedrijf weer opgekrabbeld zal zijn. Een vergelijking makend tussen de maatregelen die eerder waren genomen en het beleid dat nu gevoerd wordt, concludeert hij dat het bedrijf op de goede weg voor herstel zit. "Maar we zijn er nog lang niet. Daarvoor zullen geduld en consistent beleid nodig zijn."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen