Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Eerste rijstarealen in Nickerie eindelijk ingezaaid

Eerste rijstarealen in Nickerie eindelijk ingezaaid

28/05/2019 00:07 - Beta Debidien

Met een achterstand van 3 weken is het inzaaien begonnen.

Met een achterstand van 3 weken is het inzaaien begonnen. Foto: Beta Debidien  

NIEUW-NICKERIE - Rijstboeren in Nickerie hebben de eerste arealen ingezaaid. Door gebrek aan irrigatiewater zijn de boeren drie weken achter op het inzaaischema. Vooral kleine rijstboeren zijn met het inzaaien gestart. Het gaat om ongeveer om duizend hectare in de verschillende landbouwgebieden.

De grote bedrijven zijn echter nog bezig met de natte bewerking van de arealen. Guido van der Kooye, coördinator Regio-West van LVV, hoopt dat de boeren alles eraan zullen doen om het beoogde aantal van 29.000 hectare in te zaaien in het hoofdseizoen. Intussen is er voldoende water om de velden nat te bewerken. Het door LVV gestelde inzaaischema loopt van 1 mei tot en met 30 juni.

"We moeten meer dan honderd hectare inzaaien en we hopen dat het ons lukt binnen het schema te blijven", zegt Radjinder Radjie, rijstboer in de westelijke polder. Hij is ingenomen met het recente werkbezoek van de nieuwe landbouwminister Rabindre Parmessar. Radjie verwacht veel van de bewindsman. "Omdat het ook het laatste dienstjaar is van de regering en men zal in de komende periode veel willen doen in de sector."

De rijstboer herinnert zich dat Parmessar negen jaren geleden, als parlementariër tijdens zijn werkbezoek aan Nickerie, had gezegd dat de rijstsector op de intensive care ligt. "Wel nu heeft de minister als een echte geboren en getogen Nickeriaan de kans om de sector gezond te maken. We hopen dat het hem lukt."

In tegenstelling tot de rijstboeren verwacht de Surinaamse Padie Boeren Associatie (SPBA) niet veel van de minister. "We hebben al twee bewindslieden gehad afkomstig uit Nickerie die veel afwisten over de sector, maar niets hebben gedaan voor hun districtsgenoten", zegt voorzitter Harinandan Oemraw. "We denken ook niet dat Parmessar een toverstok in handen heeft om alle problemen op te lossen in de rijstsector."

Oemraw is er niet over te spreken dat hij weinig tijd heeft gehad om zijn verhaal voor te houden aan de bewindsman vrijdag tijdens diens korte werkbezoek aan Nickerie. Hij vroeg de minister om te werken aan kostenverlagende maatregelen voor de rijstsector, "zodat wij in staat zijn de inputs aan te schaffen om optimaal te kunnen produceren."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen