Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Situatie Boven-Suriname niet alarmerend

Situatie Boven-Suriname niet alarmerend

27/05/2019 22:49 - Jason Pinas

Het waterpeil bij de stuwdam.

Het waterpeil bij de stuwdam. Foto: dWT  

PARAMARIBO - Door de zware regens van de afgelopen dagen staan sommige plaatsen in het Boven-Surinamegebied sinds woensdag onder water. Van een alarmerende situatie is echter geen sprake, zegt districtscommissaris Humphrey Jeroe. “De rivieren en kreken zijn een beetje buiten hun oevers getreden, maar er is nog geen sprake van een panieksituatie”, verzekert kolonel Jerry Slijngard, coördinator van het Nationaal Coördinatie Centrum voor Rampenbeheersing (NCCR).

Hij wijst erop dat er niet alleen zware regens waren, maar dat het ook springvloed is geweest. De extra hoge waterstand was daarom te verwachten. "Het is niet vreemd dat het water een beetje hoger dan normaal is geweest", verduidelijkt de kolonel. Anders dan sommige mensen beweren zeggen Slijngaard en Jeroe dat er tot nu toe geen evacuaties nodig zijn geweest.

De burgervader bevestigt dat het waterpeil met name te Atjoni 'heel hoog' is. "We zijn in overleg met verschillende actoren en we vragen de mensen wel om alert te blijven", vertelt Jeroe. Hij weet nu al bijna zeker dat een paar kostgrondjes van de plaatselijke gemeenschap onder water zullen lopen.

Hij kijkt daarom uit naar mogelijkheden om indien dat het geval is, de mensen te ondersteunen met voeding. "Ik heb geen bericht dat huizen of scholen onder water zijn. Ik heb dat ook niet gezien", zegt de dc. Hij heeft zich persoonlijk georiënteerd in een paar dorpen waaronder Guyaba.

Geruchten over een extreme hoge waterstand in het Afobakastuwmeer berusten volgens Slijngaard ook niet op waarheid. Via social media circuleren beelden waarin wordt beweerd dat er een gevaarlijke situatie is op het meer. Slijngaard: "De waterstand in het stuwmeer wordt door NCCR op constante basis gemonitord en voor nu is er helemaal geen sprake van een panieksituatie."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen