Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • VS stuurt extra militairen naar Midden-Oosten

VS stuurt 1500 extra militairen naar het Midden-Oosten

25/05/2019 05:27

Foto ter illustratie

Foto ter illustratie Foto: AFP  

WASHINGTON - De Verenigde Staten sturen vijftienhonderd extra militairen naar het Midden-Oosten. De Amerikaanse president Donald Trump meldt vrijdag dat het gaat om een voorzorgsmaatregel vanwege de opgelopen spanningen tussen de VS en Iran.

Volgens regeringsbronnen moeten de troepen de Amerikaanse verdediging in de regio versterken. Het gaat onder meer om ingenieurs en personeel dat raketverdedigingssystemen bemant. Het besluit markeert een koerswijziging van Trump, die eerder ontkende dat er meer militairen naar de regio moesten.

De president heeft sinds zijn aantreden de vertegenwoordigingen van het Amerikaanse leger in conflictgebieden juist teruggeschroefd. In totaal zijn er ongeveer zeventigduizend Amerikaanse militairen gestationeerd in het Midden-Oosten. De VS houdt de Revolutionaire Garde, het Iraanse militaire elitekorps, verantwoordelijk voor sabotage aan een olietanker en aanvallen op olie-installaties in Saoedi-Arabië. Iran ontkent de beschuldigingen. 

De situatie escaleerde begin mei toen de VS besloot oorlogsschepen, onder meer een vliegdekschip en bommenwerpers, richting Iran te sturen om het land te waarschuwen. Volgens de Amerikaanse veiligheidsadviseur John Bolton waren er aanwijzingen voor een "dreiging" in de regio.

Bondgenoten van de VS, die onder meer actief zijn in Syrië en Irak, zouden volgens hem gevaar lopen. Het Pentagon bevestigde vrijdag dat de extra troepen niet naar Irak of Syrië worden gestuurd. Trump en de Iraanse president Hassan Rouhani hebben beiden eerder gezegd geen oorlog te willen. NU.nl

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina